[ad_1]
Η επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής φέρνει στο επίκεντρο μερικές από τις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες που αφορούν την Ταϊβάν και τον λαό της, την προβληματική σχέση της νήσου με το Πεκίνο, καθώς και τις «ψυχροπολεμικές» σινοαμερικανικές σχέσεις, τονίζουν αναλυτές.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις σινοαμερικανικές σχέσεις, οι δύο υπερδυνάμεις εδώ και δεκαετίες στηρίζονται στην Αρχή της «Μίας Κίνας». Το Πεκίνο την χρησιμοποιεί ως βάση για διεκδικήσεις και αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ταϊβάν, ενώ η παραδοχή της Αρχής αυτής από τις ΗΠΑ αναγνωρίζει έστω και έμμεσα ότι οι αξιώσεις αυτές υπάρχουν. Η Αρχή αυτή τίθεται πλέον εμπράκτως υπό αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Πρόκειται για την αναβάθμιση μιας κρίσης που προστίθεται στο ήδη ταραγμένο γεωπολιτικό σκηνικό που συνθέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, δεν περνά απαρατήρητη η άμεση και ισχυρή στήριξη που δίνει η Ρωσία στην Κίνα για το θέμα της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.
Σε ανταπόδωση της στήριξης της Μόσχας, αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το Πεκίνο να στηρίξει πιο ανοιχτά -ίσως και πιο πρακτικά- τη Ρωσία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ως απάντηση στην παραβίαση της κυριαρχίας της από τις ΗΠΑ.
Κινεζική αντίδραση
Το Πεκίνο «υποδέχθηκε» την Πελόζι με υπερπτήσεις 20 μαχητικών αεροσκαφών, ενώ ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, σε μια πρώτη άμεση αντίδραση, ενώ έχει προειδοποιήσει σε υψηλούς τόνους για σκληρή απάντηση σε αυτήν την επίσκεψη.
Παράλληλα, έστειλε αυστηρά μηνύματα προς τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για επίσκεψη που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σινοαμερικανικές σχέσεις και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.
Λίγη ώρα μετά την προσγείωση του αεροσκάφους της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ως απάντηση, ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές ασκήσεις».
Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.
Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε επίσης έντονα στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.
Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.
Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας».
«Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσιγκτον.
Στο πλευρό του Πεκίνου η Μόσχα
Στο πλευρό της Κίνας, ανταποδίδοντας την στήριξη που έχει λάβει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία διαμήνυσε ότι το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να παίρνει τα «απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της», χαρακτηρίζοντας «σαφή πρόκληση» την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι.
«Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν «σαφή πρόκληση» με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.
Η Μόσχα υποστήριξε το Πεκίνο νωρίτερα σήμερα σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.
Αμερικανικά πολεμικά ανοιχτά της Ταϊβάν
Αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν σήμερα στην περιοχή της Ταϊβάν, την ώρα που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έφτανε στη νήσο.
Ενώ η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές ασκήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη αυτή, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.
Το USS Ronald Reagan συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins, διευκρίνισε υπεύθυνη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το Higgins είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.
Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του «πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό», υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USNI), ενός ανεξάρτητου οργανισμού που πρόσκειται όμως στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Το Ronald Reagan και το Tripoli είναι και τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, σύμφωνα με το USNI.
Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των δύο αυτών πλοίων στην περιοχή δεν συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι, της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά τον προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.
«Λαμβάνουμε βεβαίως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυόμαστε την ασφάλεια των αιρετών του Κογκρέσου, οπουδήποτε και οποτεδήποτε επιλέξουν να πάνε», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Το μήνυμα της Πελόζι από την Ταϊβάν
«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας του Κογκρέσου στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν» ανέφερε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.
«Η επίσκεψή μας είναι μέρος του ευρύτερου ταξιδιού μας στον Ινδο-Ειρηνικό – συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας – με επίκεντρο την αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική εταιρική σχέση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν θα επικεντρωθούν στην επιβεβαίωση της υποστήριξής μας προς τον εταίρο μας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού. Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», συνέχισε η ίδια.
«Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo» κατέληξε στη δήλωσή της η πρόεδρος της Βουλής.
Η Νάνσι Πελόζι πρόκειται να συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και τους βουλευτές της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.
cnn.gr