Γάζα: Αποστεωμένα τα βρέφη στα νοσοκομεία – Χωρίς τέλος η ανθρωπιστική κρίση

Εκατοντάδες παιδιά φτάνουν καθημερινά σε κατάσταση απόλυτου υποσιτισμού και αφυδάτωσης σε όσες από τις υγειονομικές υποδομές της Λωρίδας λειτουργούν ακόμη, ενώ δεκάδες είναι αυτά που καθημερινά χάνουν τη μάχη, όχι από τις βόμβες, αλλά από την έλλειψη τροφής και νερού.

Φρίκη

Με βάρος που μετά βίας ξεπερνά τα 2 κιλά, η Λέιλα είχε την ατυχία να γεννηθεί στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω βομβαρδισμών. Τίποτα στο αποστεωμένο κορμάκι της δε μαρτυρά πως είναι δύο μηνών μωρό. Μόνο ωχρό δέρμα έχει μείνει να καλύπτει τα οστά της.

Μοναδικό σημάδι πως η Λέιλα ζει, τα λαμπερά, μέσα στον απόλυτο υποσιτισμό, μάτια της, που εκλιπαρούν για σωτηρία.

Το βρέφος είναι από τα εκατοντάδες που καθημερινά φτάνουν στις βομβαρδισμένες νοσοκομειακές υποδομές της πόλης της Γάζας. Ακόμη και η βασική φροντίδα σε όσες θερμοκοιτίδες έχουν μείνει σε λειτουργία, είναι αδύνατο να αποτρέψει το μοιραίο.

«Το τέλος σε αυτά τα περιστατικά είναι ο θάνατος. Με βάση την εμπειρία μου και τη δουλειά μου στο νοσοκομείο μπορώ να πω πως εάν η κατάσταση συνεχιστεί, όλα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, ειδικά στη βόρεια Γάζα», λένε οι γιατροί.

Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ

Χιλιάδες είναι ακόμη τα παιδιά που κινδυνεύουν με θάνατο από ασιτία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσα από τον παλαιστινιακό θύλακα, στέλνει κραυγή αγωνίας στην ανθρωπότητα.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που να αντιμετωπίζουν άμεσα λιμό. Εδώ στην πόλη της Γάζας όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επισιτιστικής κρίσης στη Γάζα, οι άνθρωποι απελπισμένα ζητούν καθημερινά τη βοήθεια που χρειάζεται για να επιζήσουν».

Με βάση τα στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της UNICEF, εάν άμεσα δεν ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στον βορρά της Γάζας και εάν παράλληλα οι Αρχές του Ισραήλ δεν επιτρέψουν την αθρόα καθημερινή εισροή τροφής και πόσιμου νερού, το 1/3 του άμαχου πληθυσμού θα βρεθεί μέχρι τον Μάιο αντιμέτωπο με την απόλυτη ασιτία.

Προκαλούν

Την ώρα που εκτός από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τις μάχες οι άμαχοι στη Γάζ έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο από πείνα, οι στρατιώτες του Ισραήλ εμφανίζονται σε διάφορα βίντεο που οι ίδιοι δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να το διασκεδάζουν.

Παίζουν με γυναικεία εσώρουχα, θωπεύουν κούκλες βιτρίνας και γελούν στα ερείπια της ζωής απλών ανθρώπων. Το πρακτορείο Reuters συγκέντρωσε τα πλάνα και τα έστειλε στην στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, λαμβάνοντας απάντηση πως τα περιστατικά θα ερευνηθούν.


Πηγή