Γαλλία: Νέος γύρος επεισοδίων στο Παρίσι – Μαζικές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, το κέντρο του Παρισιού στις φλόγες.

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εξαγριωμένοι από την επιμονή του Εμανουέλ Μακρόν στο συνταξιοδοτικό και την παράκαμψη της Βουλής για την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 64 έτη.

Καίνε ομοιώματα του Μακρόν, τον κατηγορούν για αυταρχισμό, τον παρομοιάζουν ακόμα και με τον Χίτλερ.

Οι συγκρούσεις με τους αστυνομικούς εξαπλώνονται στην περιοχή του κέντρου.

Διαδηλώσεις όμως έγιναν επίσης στην Λιόν, το Μπορντό, την Τουλόν, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις.

Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του RTL, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. 8 στους 10 Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ το 65% θέλουν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη για τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις προτάσεις μομφής που κατέθεσαν εναντίον της κυβέρνησής του η ομάδα των Ανεξάρτητων με τη στήριξη της Αριστεράς καθώς και η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. Η συζήτηση θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα.

Η στάση της παραδοσιακής Δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων, θα κρίνει πολλά, αφού θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 30 από τους 61 βουλευτές τους για να συγκεντρωθούν οι 287 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση μομφής. Σε κάθε περίπτωση, δεν διακυβεύεται η καρέκλα του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά εκείνη της Πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.


Πηγή