«Κουρασμένο», «ανήσυχο» και «παραμελημένο», το προσωπικό του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών καλείται σήμερα να απεργήσει εναντίον μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θέτουν σε κίνδυνο, σύμφωνα με το ίδιο, την αποτελεσματικότητα και το κύρος της γαλλικής διπλωματίας.
Η απεργιακή κινητοποίηση, κάτι πολύ σπάνιο σ’ ένα παραδοσιακά διακριτικό υπουργείο, ελάχιστα ευεπίφορο σε διενέξεις, οργανώθηκε από έξι συνδικάτα και μια ομάδα 500 νεαρών διπλωματών.
Η μεταρρύθμιση, την οποία επιδιώκει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η οποία θα έχει συνέπειες στη σταδιοδρομία των διπλωματών, ήταν το έναυσμα για την κινητοποίηση, όμως το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως στην πραγματικότητα η δυσαρέσκεια αυξάνεται εδώ και χρόνια.
«Η συσσώρευση μεταρρυθμίσεων, η συνεχής μείωση των μέσων, καταλήγει σε κόπωση και απόγνωση του προσωπικού», εξηγεί ο διπλωμάτης και συνδικαλιστής της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Χριστιανών Εργαζομένων (CFTC) Ολιβιέ Ντα Σίλβα, διαπιστώνοντας ότι «ο θυμός βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο» μέσα στο δίκτυο της γαλλικής διπλωματίας.
Γεγονός πρωτοφανές, πολυάριθμοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, πρεσβευτές, διευθυντές περιφερειών, εκδηλώνουν εδώ και μερικές ημέρες στο Twitter την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση, με το hashtag #diplo2métier.
Ορισμένοι, όπως οι πρεσβεύτριες στο Κουβέιτ Κλερ Λεφλεσέ ή στο Ομάν Βερονίκ Ολανιόν, ανακοινώνουν πως θα απεργήσουν· άλλοι, όπως ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Φιλίπ Ερερά, αναπαράγουν στο Twitter ένα άρθρο που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την ομάδα των νεαρών διπλωματών.
Ακόμη και συγκεντρώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μπροστά από το υπουργείο, στην Κε ντ’ Ορσέ στο Παρίσι, καθώς και στη Νάντη, όπου βρίσκεται το κέντρο διπλωματικών αρχείων.
Οι πρεσβευτές και οι προξενικοί πράκτορες έχουν δικαίωμα να απεργούν, όμως «φυσικά δεν θα απειλήσουμε ποτέ την προστασία των συμπατριωτών μας και των γαλλικών συμφερόντων. Καλούμε σε παύση της εργασίας από τη στιγμή που αυτό δεν απειλεί τη συνέχεια της υπεράσπισης των συμφερόντων μας», διευκρινίζει ο Ντα Σίλβα.
«Από μόνη της μια απεργία είναι ήδη ένα σημαντικό γεγονός», προσθέτει εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «κραυγή συναγερμού». «Το υπουργείο μας έχει υποστεί ζημιές, πρέπει να το επισκευάσουμε». Τα συνδικάτα και η συλλογικότητα των νεαρών διπλωματών ζητούν τη διοργάνωση συνελεύσεων του διπλωματικού σώματος.
«Κόπωση»
Αντικείμενο των ανησυχιών αποτελεί το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα δημιουργεί ένα νέο σώμα κρατικών διοικητών και προβλέπει πως οι υψηλόβαθμοί δημόσιοι λειτουργοί δεν θα ανήκουν πλέον σε μια συγκεκριμένη διοίκηση, αλλά θα καλούνται αντιθέτως να αλλάζουν τακτικά διοικήσεις σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Για τους διπλωμάτες, περίπου 700 από τους οποίους αφορά άμεσα η μεταρρύθμιση, αυτό μεταφράζεται σε συγχώνευση και στη συνέχεια στη σταδιακή «εξάλειψη» μέχρι το 2023 των δύο ιστορικών σωμάτων της γαλλικής διπλωματίας, των πληρεξουσίων υπουργών (πρεσβευτές) και των συμβούλων εξωτερικών υποθέσεων.
Πρόκειται δηλαδή, εκτιμούν πολλοί απ’ αυτούς, για «το τέλος της επαγγελματικής διπλωματίας» στη Γαλλία, η οποία διαθέτει το τρίτο διπλωματικό δίκτυο σε διεθνές επίπεδο, έπειτα από εκείνα των ΗΠΑ και της Κίνας.
«Με τη μεταρρύθμιση αυτή, οι Γάλλοι θα εκπροσωπούνται από ανθρώπους που δεν έχουν εκπαιδευτεί στους κώδικες της διπλωματίας ή που δεν είναι έτοιμοι. Το να είναι κάποιος πρόξενος, δεν είναι μόνο ένας τιμητικός ρόλος, όπως ακούω να λέγεται. Είναι να πας να αναγνωρίσεις το πτώμα ενός συμπατριώτη στο νεκροτομείο, να ανακοινώσεις ένα θάνατο… Πρέπει να διατηρηθεί ο επαγγελματισμός της διπλωματίας μας», εκτιμά ένας πρεσβευτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε επίσης να παραμείνει ανώνυμος, λέει πως τον ανησυχεί πολύ «η κόπωση του προσωπικού μπροστά στη συνεχή πίεση που συνδυάζεται με μείωση των μέσων (…) Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν όλο και λιγότερα μέσα».
Το υπουργείο, επικεφαλής του οποίου τέθηκε η Κατρίν Κολονά, μια διπλωμάτης καρέρας ο διορισμός της οποίας ερμηνεύθηκε ως «μήνυμα» προς το προσωπικό, διαβεβαιώνει πως «αποκατέστησε ένα κοινωνικό διάλογο ποιότητας» με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Η ανησυχία είναι πραγματική, το προσωπικό είναι κουρασμένο», παραδέχεται ωστόσο πηγή που ασχολείται με το θέμα και υπογραμμίζει πως η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται μέσα σ’ ένα «πολύ δύσκολο πλαίσιο»: πάνω από δύο χρόνια με Covid-19, διαδοχικές κρίσεις, εκκένωση της Καμπούλ μετά τη νίκη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 και πόλεμος στην Ουκρανία, απελάσεις διπλωματών από τη Ρωσία, κρίση με το Μάλι…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απασχολεί συνολικά περίπου 13.500 εργαζομένους, μόνιμους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
cnn.gr