“Φουσκώνει” η τιμή της πίτσας τόσο στη γειτονική Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Το εθνικό φαγητό των Ιταλών γίνεται όλο και πιο… αλμυρό, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg το συνολικό κόστος υλικών για την παρασκευή της στο σπίτι έχει αυξηθεί τουλάχιστον 20% από τον περασμένο Αύγουστο.
Η τιμή του ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά 27% και αυτό προκαλεί μεγάλο “πονοκέφαλο” στις οικογένειες της Ιταλίας. Αυτό γίνεται επειδή υπάρχει ξηρασία στον μεγαλύτερο εξαγωγέα ελαιολάδου στον κόσμο, στην Ισπανία καθώς έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% η παραγωγή του σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς. Ωστόσο, το κόστος του ελαιόλαδου πλήττει πιο πολύ τους Βρετανούς καταναλωτές από ό,τι τους Ιταλούς. Σημειώνεται δε πως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε πρόσφατα πως το ελαιόλαδο είναι πιο ακριβό κατά 49,2% από ό,τι πριν από έναν χρόνο, ενώ η μέση τιμή τιμής μιας πίτσας είναι ακριβότερη κατά 17,2%.
Πίτσα: Πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν οι Ιταλοί για να την φτιάξουν στο σπίτι τους
Η παρασκευή της πίτσας στην Ιταλία είναι ακριβότερη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αλλαγές τιμών των κύριων συστατικών στην Pizza Margherita είναι οι εξής:
- Ελαιόλαδο : +27%
- Μοτσαρέλα: +26,9 %
- Αλεύρι: +17, 6%
- Ντομάτα: 13,4%
- Ηλεκτρική ενέργεια: +28%
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Πόσο κοστίζει όμως η πίτσα στην Ελλάδα; Πόσα πρέπει να ξοδέψει ένα νοικοκυριό για να την φτιάξει στο σπίτι του και πόσο αν παραγγείλει από πιτσαρία;
Α. Το κόστος παρασκευής της πίτσας στο σπίτι
•Αλεύρι για όλες τις χρήσεις : Η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 0,87 ευρώ και 1,95 ευρώ.
• Μαγιά ξηρή: Η τιμή του ανέρχεται στα 0,60 ευρώ με 0,90 ευρώ.
• Σιμιγδάλι: Η τιμή του σκαρφαλώνει στα 0,75 ευρώ με 1,10 ευρώ.
•Καλαμποκάλευρο: Η τιμή του είναι μεταξύ 1 ευρώ με 1,10 ευρώ.
• Σαλάμι σε φέτες: Το κόστος διαμορφώνεται μεταξύ 1,90 ευρώ και 2 ευρώ.
• Μπέικον: Η τιμή του ανέρχεται στα 1,80 ευρώ με 2,60 ευρώ
• Τυρί τριμμένο: Η τιμή του βρίσκεται μεταξύ 3,60 ευρώ και 3,90 ευρώ.
• Σάλτσα: Η τιμή της διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ με 1,90 ευρώ.
• Πιπεριές: Η τιμή τους ανέρχεται στα 1,50 ευρώ.
• Μανιτάρια: Κοστίζουν 2 ευρώ με 2,40 ευρώ.
Συνεπώς το συνολικό κόστος για την παρασκευή μιας πίτσας είναι 15,42 με 19,35 ευρώ (Ελαιόλαδο 3 κ.σ, νερό χλιαρό 250 γρ., 1 πρέζα ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι).
Πόσο κοστίζει αν παραγγείλεις πίτσα ή την απολαύσεις σε εστιατόριο
Όσοι παραγγείλουν μια πίτσα 12 τεμαχίων θα πληρώσουν από 8,50 έως και 14,90 ευρώ. Η τιμή της διαμορφώνεται ανάλογα με τα υλικά που επιλέξουν οι καταναλωτές.
Όσοι πάνε σε ιταλικό εστιατόριο για να απολαύσουν την πίτσα τους θα πληρώσουν από 9 έως και 18 ευρώ. Η τιμή της διαμορφώνεται ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξουν οι καταναλωτές. Πρόκειται για υλικά πρώτης ποιότητας και εδώ οι τιμές έχουν τσιμπήσει 1 ευρώ με 2 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
enikonomia.gr