Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο.
Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουλίου, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).
Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις.
Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης.
Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο Κυριακή, 17 Ιουλίου
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ιδιαίτερα δυσμενείς αναμένεται να διατηρηθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο 16-17.07.2022, κυρίως σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να παραμείνουν ενισχυμένοι οι βόρειοι (Β) άνεμοι, με μέσες εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατα τη διάρκεια του Σαββάτου 16.07.2022 οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παρουσιάσουν μικρή, πρόσκαιρη βελτίωση, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά λόγω της εξασθένισης των ανέμων. Ωστόσο, κατα την διάρκεια της Κυριακής 17.07.2022 αναμένεται εκ νέου σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με την ενίσχυση των ανέμων, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και η ατμόσφαιρα θα καταστεί πιο ξηρή κυρίως στα ηπειρωτικά.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, το Σαββατοκύριακο 16-17.07.2022 αναμένουμε (Εικόνα 1):
- Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λήμνο, Ν. και Αν. Κρήτη.
- Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι κυρίως την Κυριακή 17.07.2022 (Εικόνα 2):
- Υψηλή επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) δασικές πυρκαγιές, με πιθανότητα εμφάνισης πυρονεφών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και της ύπαρξης ατμοσφαιρικής αστάθειας, υπάρχει τοπικά σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
- Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας και της Αρκαδίας.
Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν εμμονή των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και κατά το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας, τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Αν. & Ν. Αιγαίου.
Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME* του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.
cnn.gr