Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών: Νέα παράταση στις προθεσμίες εξέτασης αιτήσεων

Δεύτερη παράταση προθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών δίνει το υπουργείο Οικονομικών με απόφασή του.

Αφορά στους φορολογούμενους που θέλουν να κλείσουν με ευνοϊκούς όρους και συνοπτικές διαδικασίες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ,  παρατείνονται εκ νέου οι προθεσμίες της παρ. 6 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), όπως έχουν παραταθεί με τις υπό στοιχείο 4) του προοιμίου αποφάσεις ως εξής:

«α) Την προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης από τις 30 Ιουνίου 2023 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 και

β) Την προθεσμία έκδοσης των πρακτικών εξώδικης επίλυσης από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμένου, των μελών των Επιτροπών και των Γραμματέων.

Αιτήσεις που δεν θα εξεταστούν έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται με επιμέλεια της Γραμματείας της Επιτροπής στο αρμόδιο Δικαστήριο, χωρίς τη σύνταξη πρακτικού».

Υπενθυμίζεται πως  η προηγούμενη προθεσμία για το θέμα αυτό έληγε αρχικά στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και μετά το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Τι ισχύει για την εξώδικη επίλυση των διαφορών

Οι πολίτες που θα υποβάλουν αίτηση και που θα δεχθούν την εξώδικη επίλυση των διαφορών που έχουν με τις φορολογικές αρχές θα έχουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και κατά 75% και ρύθμιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις. Θα πρέπει όμως να καταβάλουν το 30% της οφειλής μέσα σε 5 ημέρες από την υπογραφή του συμβιβασμού, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις.

Οι αιτήσεις

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την εξώδικη επίλυσης φορολογικών διαφορών  στην πλατφόρμα www.eefdd.gr προκειμένου η  ειδική Επιτροπή να εξετάσει τα αιτήματα και τις ενστάσεις  τους για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων.

Μετά η Επιτροπή αυτή αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων.

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα ήτοι:

  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.
  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
    Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
  • Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.
  • Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

 Η έκπτωση 

Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5-8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17-20 δόσεις και σε 35% για 21-24 δόσεις.

 

 

 


enikonomia.gr