Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε ποιες περιπτώσεις μπλοκάρει η ρύθμιση και τι μπορείτε να κάνετε

Δανειολήπτης μπήκε στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά αντιμετώπισε προβλήματα με το fund.

Πρόκειται για τον δανειολήπτη, κ. Γιώργο που διαμένει στην Γερμανία και έχει χρέος περίπου 26 χιλιάδες ευρώ στην εφορία και 140 χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα. «Μπήκα στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όλα πήγαν πολύ καλά για εμένα. Δηλαδή από το Δημόσιο δεν είχα κανένα φόβο. Είδα ότι μου είχαν κάνει μια πολύ καλή ρύθμιση, ήμουν ευχαριστημένος  αλλά δεν είχα χρόνο να δω τι ακριβώς μου είχαν κάνει στην τράπεζα » σημείωσε.

« Στην εφορία είχα ένα χρέος περίπου 26 χιλιάδων ευρώ με τους τόκους. Μου έκαναν μια πολύ καλή πρόταση, μου αφαίρεσαν 10 χιλιάδες ευρώ και το χρέος έγινε 16 χιλιάδες ευρώ  και στην τράπεζα ήταν 140 χιλιάδες ευρώ» είπε, ενώ μίλησε για την πρόταση που δέχθηκε στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τις εταιρείες διαχείρισης.

Δεν είχα χρόνο και έπρεπε να δεχτώ μια από τις δύο προτάσεις του εξωδικαστικού. Αυτό που με ταλαιπώρησε είναι ότι δεν μπορούσα να λάβω τους κωδικούς πληρωμής καθώς ήρθε με καθυστέρηση 2,5 μηνών η Ταυτότητα πληρωμής και μάλιστα μου εστάλη 2 φορές διορθωμένη γιατί είχαν γίνει λάθη στα ποσά», ανέφερε.

« Τηλεφωνώ από τον Δεκέμβριο στα funds για το πρόβλημα μου. Έχουμε τώρα Ιούνιο και ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Κάθε φορά που παίρνω τηλέφωνο στα funds μου λένε ότι: ” θα προωθήσουμε το αίτημα σας”. Έχω αναγκαστεί να στείλω πολλά emails.Έχω επικοινωνήσει μέσω της φόρμας επικοινωνίας μαζί τους αλλά δεν έχω πάρει απάντηση εδώ και 7 μήνες » σημείωσε, προσθέτοντας πως τα πρώτα χρόνια η δόση στην τράπεζα  ήταν περίπου στα 500 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα funds

Για το θέμα του εξωδικαστικού μίλησε η δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια, Νανά Παπαδογεωργάκη στο Mega. Μόλις ο δανειολήπτης ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τότε ενημερώνεται για το ποσό της δόσης που θα καταβάλει στην τράπεζα, είπε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του κ. Γιώργου.

Με την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ , η δόση του δανείου του κ. Γιώργου δεν αλλάζει, επεσήμανε και πρόσθεσε πως « όσοι είναι μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού,  έχουν συγκεκριμένο δοσολόγιο και δίπλα είναι το επιτόκιο που είναι σταθερό, δηλαδή έτσι όπως έχει διαμορφωθεί».

Οι ενέργειες 

Επίσης η κ. Παπαδογεωργάκη αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι εντάσσονται στον εξωδικαστικό και έχουν προβλήματα με τα funds αναφορικά με τους κωδικούς πληρωμής.

-Ο δανειολήπτης μπορεί να επισκεφτεί  ένα φυσικό κατάστημα πιστωτικού ιδρύματος με ένα αντίγραφο της σύμβασης από την πλατφόρμα που δίνει ένα δοσολόγιο και να τους πει ότι δεν έχει λάβει από την εταιρεία τον κωδικό πληρωμής. Δηλαδή να πάει στην συστημική τράπεζα από όπου έχει πάρει το δάνειο, να ζητήσει να του βρουν τον κωδικό της πληρωμής και να του το στείλουν. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις έχει λειτουργήσει, όπως είπε η δικηγόρος.

-Ο δανειολήπτης μπορεί να παίρνει τηλέφωνο τους servicers και να τους ζητήσει να λάβει την ταυτότητα πληρωμής. «Εκτιμώ ότι ο δανειολήπτης δεν μπορεί να χάσει τη ρύθμιση διότι αυτό δεν είναι θέμα του οφειλέτη», είπε η κ.Παπαδογεωργάκη και συμπλήρωσε: «Αυτό το αποδεικνύει κανείς- με την έννοια ότι- έχει από την πλατφόρμα την ημερομηνία που του έχει έρθει η σύμβαση, άρα έχει και το δοσολόγιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει τρόπος να αμυνθεί κανείς. Απλώς αυτό δυστυχώς  θα βάλει τον δανειολήπτη σε μια διαδικασία δικαστικών ενεργειών».

 


enikonomia.gr