Εύβοια: Νεκρός ο πιλότος που έπεσε με ελικόπτερο – Εγκλωβίστηκε στην άτρακτο

Λίγα λεπτά αργότερα το φουσκωτό βγαίνει στην στεριά, με στενούς συγγενείς του κυβερνήτη που σκοτώθηκε να βλέπουν τις σκηνές συντετριμμένοι από κοντά.

Από χθες προσεύχονταν για ένα θαύμα που όμως δεν έγινε για τον δικό τους άνθρωπο.

Το χρονικό

Ο θλιβερός επίλογος της τραγωδίας βρίσκει την οικογένεια του άτυχου Μιχάλη Λάμπου να περιμένει απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής και αυτό που έφταιξε και το ελικόπτερο που κυβερνούσε ο δικός τους άνθρωπος, με μεγάλη εμπειρία σε πτήσεις, έπεσε στη θάλασσα της βόρειας Εύβοιας

Ο αδικοχαμένος Μιχάλης Λάμπου ήταν πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και όπως λένε στο LIVE NEWS στενοί συγγενείς του, έκανε όνειρα για τον γιο του, με τη μοίρα όμως να έχει αποφασίσει διαφορετικά.

«Ήταν στην αεροπορία στρατού ξηράς στα ελικόπτερα και μετά μόλις αποστρατεύτηκε μπήκε στην πολιτική αεροπορία στα ελικόπτερα. Είχε πολλές ώρες πτήσης. Μεγάλη εμπειρία και έφυγε με αυτό που αγαπούσε, έφυγε από το ελικόπτερο», αναφέρει ο ξάδελφός του.

Ο άτυχος πιλότος με καταγωγή από τη Λακωνία, ζούσε με τη σύζυγο και τον ανήλικο γιο τους στην Αττική. Πριν από 20 μέρες είχε ολοκληρώσει έναν κύκλο εργασιών στο σπίτι τους και είχε ξεκινήσει τις ιδιωτικές πτήσεις.

«Λυπήθηκα και έκλαψα, πήρα και την αδελφή του. Ήταν πολύ απρόοπτο, παλιόκαιρος δεν έπρεπε να το σηκώσει το ελικόπτερο», αναφέρει συγγενής του.

Η τραγική είδηση έπεσε σαν βόμβα στους δικούς του ανθρώπους. Όλοι ευελπιστούσαν πως ο 69χρονος αυτά τα δραματικά τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του θα είχε καταφέρει να εγκαταλείψει το μοιραίο ελικόπτερο.

Αυτό όμως δε συνέβη.

«Αυτός έβαλε πάνω από τη ζωή του το καθήκον και για μένα είναι ήρωας. Ενώ έβλεπε τις συνθήκες του καιρού, έπρεπε να φέρει σε πέρας την αποστολή του».

Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να παρηγορήσει τη σύζυγο, το παιδί και τα τρία αδέρφια του.

«Από χθες που το ακούσαμε πικραθήκαμε πολύ. Μεγάλο σοκ και σήμερα που τον είσαι που τον βγάλαν, ράγισε η ψυχή μου».

Το επικρατέστερο σενάριο της πτώσης

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της συντριβής. Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο χειριστής έχασε τον προσανατολισμό του εξαιτίας της ακραίας κακοκαιρίας και υπέστη το λεγόμενο vertigo.

Το γκρι της θάλασσας με το γκρι του ουρανού είχε γίνει ένα εκείνα τα δευτερόλεπτα. όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο της τραγωδίας.

Τις Αρχές χθες το πρωί ειδοποίησαν κάτοικοι της περιοχής που είδαν με τα μάτια τους τις σκηνές όπου το μοιραίο Α-109 Agusta Bell έχανε ύψος διαρκώς και ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα έπεσε στη θάλασσα.

Το ελικόπτερο φαίνεται πως είχε τελικό προορισμό το Πήλιο για να παραλάβει έναν επιχειρηματία που παρέμενε εγκλωβισμένος στην κακοκαιρία.

«», αναφέρει συνάδελφος του πιλότου.

Σύμφωνα με υπευθύνους διαχείρισης ιδιωτικών ελικοπτέρων, που γνώριζαν τον πιλότο και από τη θητεία του στην πολεμική αεροπορία, το βίντεο της πτώσης είναι ενδεικτικό, αφού δε φαίνεται να υπάρχει καμία βλάβη στον έλικα, μέχρι την στιγμή που καταλήγει στη θάλασσα.

Όπως εκτιμούν συνάδελφοι του θύματος, είναι πιθανό εσκεμμένα να πέταξε πιο χαμηλά ώστε να βλέπει την επιφάνεια της θάλασσας σαν σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Το δρομολόγιο

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ελικόπτερο Α-109 απογειώθηκε χθες στις 08:00 το πρωί από το ελικοδρόμιο των Αφιδνών.

Στις 08:45 ο χειριστής ενημέρωσε ότι λόγω κακοκαιρίας θα προσγειωθεί στο Μαντούδι της Ευβοίας. Στις 09:00 προσγειώθηκε και στις 10:13 όταν έκρινε ότι μπορούσε να συνεχίσει για τη ΒΙΠΕ του Βόλου απογειώθηκε.

22 λεπτά μετά χάθηκε το στίγμα, με τη συνέχεια να καταγράφεται στο βίντεο.

«Είχε πολλά χρόνια καις την πολιτική αεροπορία, δεν ήταν τυχαίος. Όλη του η ζωή ήταν αυτό».

Οι έρευνες για τις συνθήκες της τραγωδίας συνεχίζονται για να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα περί μηχανικής βλάβης του ελικοπτέρου, με την οικογένεια του αδικοχαμένου κυβερνήτη να ανεβαίνει από χθες τον δικό της Γολγοθά, που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις.


Πηγή