Ευρωεκλογές 2024: «Παγιδευμένη» στα δίχτυα της ακροδεξιάς βρίσκει την Ευρώπη η επόμενη των εκλογών

Και αυτό διότι οι κυβερνήσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης είναι σε κρίση. Ο Μακρόν παίρνει μεγάλο ρίσκο με το να πάει σε εκλογές κατά της Λεπέν και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ήρθαν τρίτοι πίσω από δεξιά και ακροδεξιά.

Κρίση υπάρχει και στην 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης: Ισπανία. Η κυβέρνηση Σάντσεζ έχασε τις εκλογές, o αριστερός εταίρος Σουμάρ είναι σε κρίση η αρχηγός παραιτήθηκε και οι δεξιοί ζητούν εκλογές.

Αντίθετα, οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν συλλήβδην την Ευρωβουλή. Υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς αλλά υπάρχει σταθερή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεξιών, σοσιαλιστών και κεντρώων φιλελευθέρων.

Πώς επηρεάζει αυτό την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν;

Το ΕΛΚ είχε καθαρή νίκη και η λογική λέει ότι έχει τα νούμερα στην Ευρωβουλή.

Αλλά πριν πάει εκεί θα πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση των 15 από τους 27 αρχηγούς κρατών που να εκπροσωπούν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού: κοινώς η στήριξη Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας θα είναι κομβική.

Σήμερα η Μελόνι όμως είπε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την φον ντερ Λάιεν αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν της δίνει λευκή επιταγή.

Υψηλόβαθμός αξιωματούχος του ΕΛΚ είπε στο ΜΕGA ότι «η Μελόνι παίζει το παιχνίδι της διότι θέλει να διαπραγματευτεί μεγάλο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν».


Πηγή