Ένα αξιόμαχο στέλεχος της υγείας που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης της πανδημίας, τόσο μέσα από το «Αττικόν» νοσοκομείο και τους τελευταίους μήνες, μέσα από την ναυαρχίδα του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό».
«Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ζήσουμε μια πανδημία, όπως αυτή του COVID-19 ούτε ακόμη και οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι με νέες λοιμώξεις, όπως η ευλογιά των πιθήκων», επισημαίνει η κυρία Θεοδωρακοπούλου
Η νέα πρόεδρος της ΕΕΕΘ, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, προκειμένου να σχολιάσει τη νέα υγειονομική καταιγίδα που ξεκίνησε, αναφορικά με τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων και κατά πόσο κινδυνεύουμε να βρεθούμε για ακόμη μία φορά με πιεσμένο το σύστημα των ΜΕΘ, αναφέρει:
«Λογικά τα περιστατικά αυτά, όπως αναφέρει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, είναι σαν την ευλογιά και κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Ωστόσο, μην ξεχνάμε, ότι το ίδιο λέγαμε και για τον κορωνοϊό -καθώς είχαν νοσήσει μέχρι την πανδημία πολλοί άνθρωποι αφού είχε εμφανισθεί το 1993- μέχρι που ήρθε ένα νέο στέλεχος, ο SARS- CoV2 και άλλαξε τα πάντα στον κόσμο, προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους, δραματικές και μη αναστρέψιμες νοσηλείες και τεράστιο αριθμό μολύνσεων».
Παγκόσμιος συναγερμός
Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχει πλέον εμφανιστεί στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ το πρώτο τους κρούσμα ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε συναγερμό, με αλλεπάλληλες συσκέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με 100 καταγεγραμμένα κρούσματα και με τη βρετανική κυβέρνηση να παραγγέλνει επιπλέον 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της ευλογιάς (καθώς είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια αυτά και κατά της ευλογιάς των πιθήκων) και με συνολικά 20 περιστατικά να έχουν ανιχνευθεί στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάτζιντ Τζάβιντ, μέσω Twitter.
Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως ανησυχεί για το γεγονός ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ – Κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.
Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει, ότι είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).
Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Τα ύποπτα συμπτώματα και οι συστάσεις
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.
Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.
Ο ΕΟΔΥ, αναφέρει ακόμη, ότι με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.
Συστήνεται στους πολίτες, να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.
Η υγειονομική καταιγίδα των ιών και λοιμώξεων
Δεν γνωρίζουμε πράγματι, εάν βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη υγειονομική κρίση, όμως όπως τόνισε και στην αρχή η κ. Θεοδωρακοπούλου, σίγουρα με τους ιούς και τις λοιμώξεις δεν έχουμε ξεμπερδέψει και ίσως να βρισκόμαστε μόλις στην αρχή.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, αντιδρά πάντως και για την τόσο μεγάλη συζήτηση και παραφιλολογία των τελευταίων εβδομάδων, γύρω από τον μύκητα Candida Auris, επισημαίνοντας ότι δεν βρισκόμαστε σίγουρα μπροστά σε μία νέα υγειονομική πρόκληση και ότι έχει δημιουργηθεί μία αδικαιολόγητη συζήτηση, η οποία οδηγεί σε φόβο και ανασφάλεια.
«Πρόκειται για έναν συνηθισμένο μύκητα ο οποίος βρίσκεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Η ίδια συστήνει ψυχραιμία στους πολίτες, επαναλαμβάνοντας ότι ο συγκεκριμένος μύκητας είναι ενδονοσοκομειακός και δεν κυκλοφορεί στην κοινότητα, ενώ αντίστοιχα μικρόβια, υπήρχαν πολύ πριν την έναρξη της πανδημίας, στις αρχές του 2020.
«Οι λοιμώξεις είναι συνδυασμένες με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις παθολογικές κλινικές και ο κορωνοϊός, ανέδειξε τα προβλήματα αυτά», σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο, ότι ο Candida Auris δεν είναι θανατηφόρος, έχει ήπια συμπτωματολογία και δεν δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές.
Η αξία του εντατικολόγου στο σύστημα υγείας
Με την ευκαιρία των νέων υγειονομικών προκλήσεων- που σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε να κάνουν γρήγορα τον κύκλο τους- η νέα πρόεδρος της ΕΕΕΘ, αναφέρεται και στην μεγάλη αξία της Εντατικολογίας αλλά και στον εντατικολόγο, ένας μαχητής της πρώτης γραμμής, είτε έχουμε πανδημία, είτε πλημμύρες, είτε πυρκαγιές, είτε πάσης φύσεως δυστυχήματα. Βεβαίως η αδιαμφισβήτητη αξία του εντατικολόγου, εμπεδώθηκε περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας.
Η κ. Θεοδωρακοπούλου, αναφέρεται στις τεράστιες ελλείψεις που καταγράφονται σε προσωπικό, αλλά και στην ανάγκη να δοθούνπραγματικά κίνητρα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Μέσα από το νέο της ρόλο, η κ, Θεοδωρακοπούλου, επισημαίνει ότι θα δώσει την δική της μάχη, να τεκμηριώσει προς όλους, την τεράστια αξία της ειδικότητας αυτής, ο οποίος παλεύει 24ώρες μόνος του σε ένα κλειστό τμήμα, εργαζόμενος υπό συνθήκες στρες και εξαιρετικά μειωμένων κινήτρων.
Η αξία της ειδικότητας αυτής είναι τεράστια σε όλο τον κόσμο και θα πρέπει να προσελκύσουμε νέους γιατρούς που θα αγαπήσουν τον χώρο αυτό, για τον οποίο θα πρέπει να αμείβονται αντίστοιχα. Μάλιστα η νέα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας θα προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο μέχρι 500 ευρώ κάθε μήνα για κάθε εντατικολόγο, ο οποίος όμως εργάζεται στις ΜΕΘ.
Η ίδια υποστηρίζει εμφατικά, ότι χάνουμε νέο κόσμο, εξαιτίας της έλλειψης κινήτρων και επισημαίνει, ότι η Ευρωπαϊκή Εντατικολογία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα των ιατρών, βρίσκεται σε συζητήσεις για την ελεύθερη διακίνηση των εντατικολόγων στις χώρες της Ευρώπης. «Αντιλαμβάνεστε εάν συμβεί αυτό, ίσως αποδειχθεί τεράστιο πλήγμα για την Ελλάδα, εάν δεν δράσουμε εγκαίρως, και εάν αφήσουμε νέους και άξιους εντατικολόγους να φύγουν για το εξωτερικό». Οι μοναδικοί πόροι των Εντατικολόγων είναι ο μισθός και οι εφημερίες τους.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σε όλη την Ελλάδα, είναι εγγεγραμμένοι 600 εντατικολόγοι, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 200 πάρεδροι, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν πάρει τον τίτλο τους ακόμη.
cnn.gr