ΕΥΔΑΠ: Καινοτόμες τεχνολογίες διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα υδάτων

H ΕΥΔΑΠ υλοποιεί αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους με τη χρήση της τεχνολογίας. Μέρος του προηγμένου συστήματος ελέγχου της ποιότητας του νερού, αποτελούν δύο ρομποτικά σκάφη, τα οποία περιήλθαν στη διάθεσή της μέσω του Προγράμματος INTCATCH2020, ενώ πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία καινοτόμησε για μια ακόμα φορά, πραγματοποιώντας έλεγχο των υδάτων στην Λίμνη Μαραθώνα, με επιπρόσθετη χρήση ιπτάμενου drone από το ερευνητικό πρόγραμμα MONOCLE.

Μπορεί κάποτε να έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως το εναέριο drone με υψηλής ευκρίνειας κάμερεςή το ρομποτικό σκάφος με καινοτόμους αισθητήρες που πρώτη χρησιμοποίησε η ΕΥΔΑΠ για τον έλεγχο των υδάτων, δίνουν άλλη προοπτική στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος, διασφαλίζοντας υψηλά στάνταρτς σε όλα τα στάδια υδροδότησης.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης για τήρηση αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών, με όρους βιωσιμότητας, η ΕΥΔΑΠ συνεργάζεται με το ερευνητικό έργο MONOCLE, δοκιμάζοντας μία ακόμη καινοτόμο πρακτική για έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού με τη χρήση ειδικών φασματικών καμερών και drones.

Τη σημασία και την αποτελεσματικότητα της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου για έλεγχο των υδάτων, η ΕΥΔΑΠ θέλησε να γνωστοποιήσει σε στελέχη και συνεργάτες. Έτσι, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε δράση Επίδειξης Παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων της Λίμνης Μαραθώνα με τις καινοτόμες τεχνολογίες (ιπτάμενου drone και ρομποτικού σκάφους). Στόχος της δράσης ήταν η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων με απώτερο σκοπό καθαρότερα νερά για τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ, οι κ.κ.: Γιώργος Σαχίνης Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας, Ευθύμιος Λύτρας Αν. Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας, Στέλιος Σάμιος Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας & Ανάπτυξης και Σοφία Ναλπανίδου Προϊστάμενη Υπηρεσίας Μενιδίου – Μαραθώνα. Την επίδειξη των ελέγχων κατά μήκος του φράγματος πραγματοποίησαν οι ειδικοί χειριστές drone της εταιρείας Aerata Aerial Assessment Solutions κ.κ. Σπύρος Κωνσταντινόπουλος και Παναγιώτης Χατζηκωνσταντίνου, πιλότοι και οι δύο της πολιτικής αεροπορίας.

Μετά το πέρας των ελέγχων, οι ερευνητές του τμήματος R&D της ΕΥΔΑΠ κ. κ. Γιώργος Κατσούρας (χημικός, PhD) και Νίκος Τσάλας (μηχανολόγος μηχανικός, MSc) διαπίστωσαν τα εξής: «Το τηλεχειριζόμενο ρομποτικό σκάφος συνέλεξε συνολικά περισσότερα από 10.000 δεδομένα φυσικοχημικών παραμέτρων (χλωροφύλλη, αγωγιμότητα, pH, διαλυμένο οξυγόνο) από την επιφάνεια της λίμνης ενώ την ίδια στιγμή το ιπτάμενο drone κατέγραψε περισσότερες από 10.000 εικόνες φάσματος για την μέτρηση χλωροφύλλης και θολότητας του νερού, με τις ειδικές κάμερες με τις οποίες είναι εξοπλισμένο. Η σύνθεση των εικόνων με ειδικό λογισμικό και τα αποτελέσματα του ρομποτικού σκάφους αξιολογήθηκαν σε πραγματικό χρόνο και απέδειξαν για άλλη μια φορά την πολύ καλή ποιοτική κατάσταση του υδάτινου σώματος του Μαραθώνα».

Οι εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην παραπάνω δράση ανέδειξαν τις θετικές προοπτικές που προσφέρει η χρήση των νέων τεχνολογικών μεθόδων παρακολούθησης, οι σημαντικότερες των οποίων συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Να ενισχύσουν προγράμματα παρακολούθησης υδάτινων συστημάτων
  • Προσφέρουν γρήγορη και ευέλικτη συλλογή δεδομένων με ταυτόχρονη εύκολη και ασφαλή οργάνωση και αποθήκευσή τους στο διαδίκτυο
  • Μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής μελέτης σε μικρότερο χρόνο σε σύγκριση με τις τυπικές μεθόδους συλλογής δεδομένων πεδίου, μειώνοντας και το χρόνο δειγματοληψίας

Η ΕΥΔΑΠ στοχεύει πάντα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ενσωμάτωση της κουλτούρας καινοτομίας με αποτέλεσμα τη διαρκή βελτίωση στις επιχειρησιακές πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες. Επιπλέον, επιζητά τη δημιουργία νέων συμμαχιών με άλλες εταιρείες ύδρευσης και πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα.


cnn.gr