Ερυθρός Αστέρας: Σκληρή απάντηση στην Ζαλγκίρις και στην Euroleague

Τα όσα απαράδεκτα γεγονότα συνέβησαν στο Κάουνας και η ανεξάντλητη προπαγάνδα των Λιθουανών δεν έμειναν αναπάντητα από τους Σέρβους που ζητά την τιμωρία τους

Πολύ σκληρή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ερυθρός Αστέρας με αφορμή τα γεγονότα στο Κάουνας και στον αγώνα με την Ζαλγκίρις.

Ουσιαστικά ο Ερυθρός Αστέρας στηλιτεύει την ανεξάντλητη προπαγάνδα των Λιθουανών που εδώ και τόσο καιρό ασχολούνται περισσότερο με την πολιτική και λιγότερο με το μπάσκετ.

Καταγγέλλει τραμπουκισμούς σε βάρος οπαδών του στο Κάουνας από τους οποίους άρπαξαν σημαίες της Σερβίας, επαναλαμβάνει τα αηδιαστικά συνθήματα που ακούστηκαν σε βάρος των Σέρβων και ρωτάει την Ζαλγκίρις: «Το 1999 που κατακτήσατε το ευρωπαϊκό γιατί δε σηκώσατε πανό σε βάρος του ΝΑΤΟ που βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία;».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εμείς πήραμε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα από νωρίς. Μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ όπου με τη σειρά μας είχαμε καυτηριάσει τη συμπεριφορά των Λιθουανών που έχουν ξεφύγει τελείως.

Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι στο σύνθημα STOP THE WAR δε μπορεί να μπαίνει σημαία διότι «χάνει την καθολικότητά του». Όμως έθεσαν και την Euroleague προ των ευθυνών της, ζητώντας να σταματήσει αυτή η έντονη πολιτικοποίηση στην οποία πρωταγωνιστούν οι Λιθουανοί καθώς μπορεί να φτάσει σε άλλα μονοπάτια. «Να βάλουμε κι εμείς πανό: Το Κόσοβο είναι Σερβία;» τόνισαν οι παράγοντες του Ερυθρού Αστέρα και σας παραθέτουμε αυτούσια την ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ- δίχως άλλο- ανακοίνωση.

Ερυθρός Αστέρας κατά Ζαλγκίρις και Euroleague

«Ο Ερυθρός Αστέρας, για να αποτρέψει τυχόν εικασίες και να πάρουν πολιτική χροιά οι ενέργειες των παικτών του,  πριν από τον αγώνα στο Κάουνας αλλά και στο μπάσκετ γενικότερα, αναγκάζεται να ανακοινώσει όλα τα γεγονότα σχετικά με την αναμέτρηση της 21ης ​​αγωνιστικής της Euroleague με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Ο Ερυθρός Αστέρας, ως αθλητικός σύλλογος και εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Σερβίας, που πήρε ξεκάθαρη θέση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ακολουθεί τις επίσημες θέσεις της χώρας μας, σε επίσημη επικοινωνία με τους ιθύνοντες της Euroleague και της Ζαλγκίρις, λίγες μέρες πριν τον αγώνα στη Λιθουανία, κατέστησε σαφές ότι δε θα  επιτρέψει την πολιτικοποίηση και δε θα κρατήσει ένα πανό με τα χρώματα της σημαίας οποιασδήποτε χώρας. Γιατί με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε συμμετοχή στη χειραγώγηση και πολιτικοποίηση ενός από τα πιο ανθρώπινα και καθολικά συνθήματα «STOP WAR».

Οι παίκτες και το  επιτελείο του Ερυθρού Αστέρα, ακολούθησαν και ενήργησαν σύμφωνα με την απόφαση των ανώτατων οργάνων του συλλόγου που έλαβαν μια τέτοια απόφαση, συμπεριλαμβανομένου του παίκτη της ομάδας μας, Άαρον Γουάιτ, ο οποίος χωρίς αντιρρήσεις υπάκουσε στην απόφαση του συλλόγου. Και έδειξε με το παράδειγμά του ότι είναι πιστό μέλος της ομάδας. .

Γι’ αυτό, με αυτή την ανακοίνωση, ο Ερυθρός Αστέρας υπερασπίζεται τον παίκτη της που δέχτηκε αδικαιολόγητα επίθεση από το κοινό, επειδή έχει τις ίδιες αξίες με το σύλλογο του οποίου τα χρώματα φοράει: Και αυτα είναι η ειρήνη, το τέλος αυτού του πολέμου και της ταλαιπωρίας αθώων πολιτών και παιδιών!

Η περίπτωση του Άαρον Γουάιτ, ο οποίος έπαιζε επίσης στη Ζαλγκίρις (και η οποία έκανε κατάχρηση αυτής της κατάστασης ως σύλλογος) και αυτή τη στιγμή παίζει στον Ερυθρό Αστέρα, δείχνει όλο τον παραλογισμό και τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε όλοι, αλλά και τον κίνδυνο πολιτικής παρέμβασης. στον αθλητισμό!

Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση σε όλους να μην καταδικάσουν τον Γουάιτ και να μην ανακατεύονται στην πολιτική (και σχέσεις που μπορεί να μην καταλαβαίνουν), αλλά να τον στηρίξουν ως αθλητή, ως έναν παίκτη του Ερυθρού Αστέρα που συμπεριφέρεται σαν κορυφαίος επαγγελματίας από τότε που ήρθε  στον σύλλογό μας.

Και που στάθηκε αδιαμφισβήτητα δίπλα στην ομάδα του στο Κάουνας και έκανε αυτό που πολλοί στην (συγκεκριμένη) περίπτωση δεν θα έκαναν!

Προς μεγάλη μας λύπη, το αίτημά μας να μην κρατήσουμε πανό που δεν είναι ουδέτερο δεν ικανοποιήθηκε (είτε υπό την πίεση κάποιου), και όλα μετά ήταν πολιτική παράσταση και όχι άθλημα και παραβίαζαν σοβαρά τις βασικές αρχές της Euroleague και του μπάσκετ!

Ο Ερυθρός Αστέρας δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τα εν χορώ συνθήματα «Fuck you Serbia», την επίθεση σε βάρος τους και την αποβολή οπαδών της ομάδας μας μόνο και μόνο επειδή έφεραν τη σημαία της χώρας μας.

Ενώ ακολούθησε κατάσχεση της σημαίας της Δημοκρατίας της Σερβίας που είναι κυρίαρχο κράτος  και ταυτόχρονα υψώθηκε η σημαία του ΝΑΤΟ (που στη χώρα μας η ΝΑΤΟϊκή επιθετικότητα είναι πρόκληση) και η προώθηση του συνθήματος «Δόξα στην Ουκρανία», που στη χώρα μας έχει εντελώς διαφορετική ιστορική χροιά και νόημα!

Πρέπει να αναρωτηθούμε σήμερα, τα 2022, γιατί το 1999, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ και τη δολοφονία χιλιάδων αθώων πολιτών και παιδιών, ενώ οι μπασκετμπολίστες της Ζαλγκίρις κέρδισαν το πρωτάθλημα Ευρώπης, δεν έφεραν το πανό: «Σταματήστε την επιθετικότητα κατά της Γιουγκοσλαβίας;»

Μετά τα γεγονότα αυτά, μπορεί πλέον ο Ερυθρός Αστέρας να απαιτήσει δικαίως από όλους τους παίκτες στον αγώνα του Βελιγραδίου να φέρουν ένα πανό «Το Κόσοβο είναι Σερβία» προκειμένου να διεθνοποιηθεί περαιτέρω το πρόβλημα της προσπάθειας κατάληψης της νότιας επαρχίας μας και του 17% της επικράτειας της Δημοκρατίας της Σερβίας;

Ο Ερυθρός Αστέρας προσπαθούσε πάντα να είναι καλός οικοδεσπότης σε συλλόγους που επισκέπτονται και να τους προστατεύει από κάθε πολιτικοποίηση, αλλά και να προωθεί την ειρήνη, την οποία έχουμε επιβεβαιώσει σε αρκετούς αγώνες από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, φορώντας πανό με αντιπολεμικά μηνύματα!

Γι’ αυτό έχουμε πλέον κάθε ηθικό και άλλο δικαίωμα να περιμένουμε από την Euroleague να αντιδράσει επειγόντως, να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες και να επιβάλει επαρκείς κυρώσεις για αυτήν την παραβίαση των βασικών αρχών και του Καταστατικού  και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για πολιτικοποιημένα και προφανώς προετοιμασμένα επεισόδια και παρενοχλήσεις.

Στο Κάουνας προσέβαλαν την ομάδα μας, τους οπαδούς μας και τη χώρα μας.

Διαφορετικά, ανοίγει η πόρτα και παρουσιάζονται ευκαιρίες για όλους τους συμμετέχοντες στις διοργανώσεις της Euroleague να χρησιμοποιήσουν τους αγώνες τους για να προωθήσουν την πολιτική, τα προβλήματα και τις δυσαρέσκειες τους και όχι τον αθλητισμό. Είναι ξεκάθαρο σε τι οδηγεί.

Ανεξάρτητα από όλα τα γεγονότα στο Κάουνας, ο Ερυθρός Αστέρας θα συνεχίσει να προωθεί τις πραγματικές αξίες του μπάσκετ και των διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχει».


Πηγή