Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην «εκτόξευση» του πληθωρισμού και τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και καλούν τους συναρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή, πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει σε επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής, σε πόσες διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια και ποιο είναι το συνολικό ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
«Προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων
και Οικονομικών
Θέμα: «Θα περιοριστεί η “αθέμιτη” κερδοφορία στην αγορά ειδών διατροφής;».
Οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας αποτυπώνουν το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν τα νοικοκυριά που ανήκουν σε χαμηλή εισοδηματική κατηγορία. Σύμφωνα με το από 10.10.2022 δελτίο τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2022 παρουσιάστηκε αύξηση στο γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 12% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2021. Είναι δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά. Μέσα σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές και να πατάξει όποιο φαινόμενο αισχροκέρδειας.
Στο πλαίσιο αυτό, με το άρθρο 58 του ν.4818/2021 (Α’ 124) θεσπίστηκε, για όσο διαρκεί η γεωπολιτική και υγειονομική κρίση, η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που προέρχεται από την πώληση μίας σειράς αγαθών και υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα με την παρ.1, θεσπίστηκε η απαγόρευση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, αποκόμισης μικτού κέρδους από την πώληση, μεταξύ άλλων, προϊόντων διατροφής, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021.
Αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης της σχετικής διάταξης ορίστηκαν: η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, η αρχή που διενήργησε τον έλεγχο, και ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, επιβάλει σωρευτικά ή διαζευκτικά τις εξής κυρώσεις: σύσταση, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ. Επιπλέον, στην περίπτωση που ο ελεγχόμενος αποκρύψει ή παραποιήσει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο ανάσχεσης της ακρίβειας, το κυβερνητικό επιτελείο προχωράει σε νέα ρύθμιση για το επονομαζόμενο «καλάθι του νοικοκυριού». Ένα «καλάθι» που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον προϊόν, ανά κατηγορία, με τον όρο αυτό να είναι απλώς πιο φθηνό από τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.
Με δεδομένες τις ανεξέλεγκτες πληθωριστικές πιέσεις, την αναγκαιότητα προστασίας των καταναλωτών και σε συνδυασμό με την παραδοχή του ίδιου του κ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι υφίσταται ζήτημα αισχροκέρδειας από σούπερ μάρκετ και ότι συνιστά παρανομία να διατηρούν την ίδια τιμή ενός προϊόντος αλλά να μειώνουν την ποσότητα ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Από την έναρξη ισχύος του άρθρου 58 του ν.4818/2021 πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί σε επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής;
2. Σε πόσες περιπτώσεις, από τους διενεργηθέντες ελέγχους σε επιχειρήσεις πώλησης ειδών διατροφής, διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια και ποιο είναι το συνολικό ποσό προστίμων που επιβλήθηκαν για παράβαση της παρ.1 του άρθρου 58 του ν.4818/2021;
3. Προτίθεστε να μειώσετε το Φ.Π.Α. στα είδη διατροφής;»
cnn.gr