Εργατικό δυναμικό: Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η ερχόμενη κυβέρνηση – Όλα όσα είπε ο Σκυλακάκης

Για το ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ερχόμενη κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

« Μια μεγάλη πρόκληση την οποία έχουμε, μετά την επενδυτική βαθμίδα προφανώς, είναι η δημιουργία κινήτρων για να έρθουν στο εργατικό δυναμικό άνθρωποι που είναι σήμερα εκτός εργατικού δυναμικού. Έχουμε πολλούς νέους, γυναίκες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έφυγαν νωρίτερα και θέλουν να δουλέψουν αλλά υπάρχουν αντικίνητρα για αυτό. Το θέμα του εργατικού δυναμικού που πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσει η οικονομία να ακολουθήσει το βέλτιστο δρόμο προς το μέλλον γιατί καθώς πέφτει η ανεργία παρατηρούμε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις και αυτό είναι ένα εμπόδιο στις νέες επενδύσεις » απάντησε ο κ.Σκυλακάκης.

« Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η συνέχιση της ψηφιοποίησης έτσι ώστε το νέο παραγωγικό μοντέλο που είναι πιο εξωστρεφές στηρίζεται στην άσπρη οικονομία και στη χαμηλή φορολογική και στις επενδύσεις και όχι τόσο πολύ στην κατανάλωση, να μπορέσει να υπηρετηθεί με μια μετάβαση όσων περισσότερων παραγωγικών πόρων από την γκρίζα οικονομία στην
άσπρη οικονομία και από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Και ο τρίτος στόχος και ο σημαντικότερος είναι η συνέχιση της κάλυψης του επενδυτικού κενού.  Η Ελλάδα έχει 15% του ΑΕΠ επενδύσεις, η Ευρώπη κατά μέσο όρο έχει κοντά στο 22%, ήμασταν στο 10% όταν παραλάβαμε έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε μεγάλων επενδύσεων και αυτό μας δίνει και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά είναι και αναγκαίο για να έχε το μέλλον που πρέπει η ελληνική οικονομία » συμπλήρωσε.

Για τις αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τις αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. « Νομίζω ότι θα τις βλέπουν σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας αν κάτι πολύ ανάποδο δεν συμβεί από πλευράς εξωτερικών συνθηκών. Δηλαδή για μεν το δημόσιο τομέα η κυβέρνηση είχε πει ότι θα ξεκινήσει από το ’24 με το νέο μισθολόγιο και σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ήδη οι συνθήκες στην αγορά εργασίας πιέζουν τους μισθούς προς τα πάνω »  τόνισε και εκτίμησε πως οι  « αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα συμβαίνουν ήδη και θα πρέπει να διευκολύνει η επόμενη κυβέρνηση αυτές τις αυξήσεις ενδεχομένως με θεσμικούς τρόπους»  .


enikonomia.gr