Ερευνητικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη υποτιτλίζει θεατρικές παραστάσεις

Ένα κωφό άτομο παρακολουθεί μία θεατρική παράσταση χωρίς να χάνει καμία από τις ατάκες των ηθοποιών που είναι πάνω στη σκηνή.

Στην ίδια αίθουσα, υπάρχει επίσης ένας θεατής, που δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, αλλά παρακολουθεί το ίδιο έργο και κατανοεί την πλοκή του. Κάποιος άλλος βλέπει μπροστά του την καταιγίδα που ξεσπά στην υπόθεση της παράστασης.

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν μέσω του «TheARtro», ενός καινοτόμου συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας για τη δημιουργία και παρουσίαση παραστάσεων, με βασικό στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας του θεατή. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να φορέσει ο τελευταίος ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά. «Χρησιμοποιώντας κάποια γυαλιά, τα οποία είναι διάφανα και καθώς τα φοράς μπορείς να βλέπεις κανονικά αυτό που είναι μπροστά σου, παρακολουθώντας ένα θέαμα, μέσα σε αυτά τα γυαλιά εμφανίζονται πληροφορίες για αυτό που βλέπεις», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος από την εταιρεία Highway Produtions, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως», που ήταν ο αρχικός αποδέκτης της ιδέας και εμφανίστηκε πρόθυμος να την υλοποιήσει. Σημείωσε επίσης ότι οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του υπόλοιπου κοινού.


cnn.gr