Έρευνα αποκαλύπτει: Επιθανάτια εμπειρία είχε ένας στους πέντε που έπαθε καρδιακή ανακοπή

Eπιθανάτιες εμπειρίες μπορούν να περιγράψουν άνθρωποι που βρέθηκαν στο κατώφλι του θανάτου μετά από καρδιακή ανακοπή και επιβίωσαν χάρη σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), δείχνει νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με μελέτη (AWARE II – AWAreness during REsuscitation) που πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑ και Βρετανία και παρουσιάστηκε την Κυριακή σε καρδιολογικό συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο, ένας στους πέντε ανθρώπους μπορούν να περιγράψουν επιθανάτιες εμπειρίες που τους συνέβησαν όσο είχαν χάσει τη συνείδησή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο στον κόσμο ειδικό σε θέματα επιθανάτιων εμπειριών, τον εντατικολόγο δρ Σαμ Πάρνια, αναπληρωτή καθηγητή του Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου Langone Health, μελέτησαν τις περιπτώσεις 567 ανθρώπων των οποίων οι καρδιές σταμάτησαν να χτυπούν ενόσω νοσηλεύονταν σε 25 νοσοκομεία και οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ΚΑΡΠΑ μεταξύ 2017-2020. Παρά την άμεση επέμβαση, λιγότερο από το 10% των ασθενών ανέρρωσαν επαρκώς για να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.


cnn.gr