Η Αθήνα ετοιμάζεται να δρέψει τους καρπούς, τους οποίους σύμφωνα με την αποτίμηση επί αμερικανικού εδάφους συγκεντρώνονται με την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο καθώς επίσης με τις προωθητικές – όπως αξιολογούνται – συνομιλίες για τις ελληνικές θέσεις στο Οβάλ Γραφείο, στοιχειοθετώντας το κυβερνητικό συμπέρασμα ότι την επαύριον της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ η Ελλάδα βγαίνει αναβαθμισμένη.
Τα αποτελέσματα των επαφών καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές προσδοκίες, αφού στην κυβερνητική καταγραφή διαπιστώνεται πλήρης σύμπλευση απόψεων στην ανάγκη να αποτραπούν οι επιθετικές ενέργειες.
Σκοπός που υπηρετήθηκε, χωρίς η προάσπιση των εθνικών θέσεων να γίνεται δια του τετριμμένου υποδείγματος της ελληνικής διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας, αλλά κάτω από την ομπρέλα του νέου παραδείγματος που προβάλλει τον ηγετικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει.
Δεν ήταν τυχαίος, άλλωστε, ο χαρακτηρισμός «προπύργιο του ΝΑΤΟ» τον οποίο ο Πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε για να τον αναδείξει.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ουκ ολίγες φορές λόγο για την επιστροφή της Ελλάδας.
Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή η επιστροφή υποστηρίζεται και από τα νέα χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει το ελληνικό προφίλ:
«Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης».
Σημειώνουν δε, ότι αναδείχθηκε ο νέος ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο:
«Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η απουσία ονομαστικής αναφοράς στην Τουρκία από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού δεν ήταν αποτέλεσμα πλημμέλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ομιλία του στο Κογκρέσο παρουσίασε με σαφή τρόπο την ελληνική βούληση για μηδενική ανοχή έναντι της τουρκικής επιθετικότητας:
«Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Επιστράτευσε, όμως, όπως και στην αντιφώνησή του στον Λευκό Οίκο, το έξυπνο «όπλο» του αναθεωρητισμού.
Μια έννοια που εκ του χειροκροτήματος αποδεικνύεται – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι και περισσότερα ευήκοα ώτα βρίσκει αλλά και το μήνυμα προς τους θιασώτες του δόγματος στέλνει:
«Για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως υποδεικνύεται από κυβερνητικούς παράγοντες, με την ίδια τακτική θέλησε να αξιοποιήσει τη διείσδυση στην κρίσιμη μάζα των γερουσιαστών που στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, για την αναβάθμιση, στην έκδοση Viper, των F-16 που έχει στον αεροπορικό της στόλο η Άγκυρα.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο», κρούοντας με αυτόν τον έμμεσο τρόπο το «καμπανάκι» των κινδύνων που εγείρονται από μια ενδεχόμενη έγκριση του τουρκικού αιτήματος.
Όπως επισημαίνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόταξε την αναβάθμιση της Ελλάδας και δεν στάθηκε στην υποβάθμιση της Τουρκίας, για να απευθύνει ένα κάλεσμα κινητοποίησης προς την Ουάσιγκτον:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν, πιστεύω, ζωτικά συμφέροντα σε αυτό το τμήμα του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε προσηλωμένοι και να συνεργαστείτε με εταίρους με τους οποίους μοιράζεστε όχι μόνο κοινές στρατηγικές προτεραιότητες, αλλά και κοινές αξίες και κοινή ιστορία».
Προέκτεινε δε, την παρότρυνση του προς την Ουάσιγκτον αναφέροντας ότι:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν να διαδραματίσουν έναν καίριο ρόλο σήμερα στον ακόμη πιο περίπλοκο κόσμο μας (…) ο κόσμος προσβλέπει στην ηγεσία της ισχυρότερης και πιο ευημερούσας Δημοκρατίας. Με απλά λόγια, δεν έχετε την πολυτέλεια να μείνετε στην άκρη».
cnn.gr