Επισιτιστική κρίση: Οι φτωχοί θα πληρώσουν περισσότερα για λιγότερα τρόφιμα

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), για τις επισιτιστικές κρίσεις που επιδεινώθηκαν ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, ο «λογαριασμός» που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες που εισάγουν τρόφιμα αναμένεται ότι θα αυξηθεί εντός του 2022, λόγω της εκτόξευσης της τιμής των σιτηρών και των λιπασμάτων. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επανέλαβε το αίτημα για άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών.

«Οι παγκόσμιες δαπάνες για την εισαγωγή τροφίμων αναμένεται ότι θα καταγράψουν αύξηση 51 δισεκ. δολαρίων (φτάνοντας τα 1,8 τρισεκ. δολάρια), σε σύγκριση με το 2021. Από αυτά, τα 49 δισεκ. δολάρια προέρχονται μόνο από την αύξηση των τιμών», αναφέρει ο FAO στην ετήσια έκθεσή του που τιτλοφορείται «Προοπτικές Εφοδιασμού» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η αύξηση του λογαριασμού «εξηγείται σε πρώτη φάση από την εκτόξευση της τιμής (των τροφίμων) και των μεταφορικών και όχι από την αύξηση του όγκου» των εξαγωγών, σημειώνεται στην έκθεση.


cnn.gr