Εορταστικά τραπέζια: Πώς να προσέξουμε την καρδιά μας στις γιορτές

Η εορταστική περίοδος, είναι μια περίοδος αφθονίας σε εδέσματα και αλκοόλ, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, οι αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής κατά την περίοδο των εορτών, μπορεί να συνοδεύονται από παρεκτροπές που «κρύβουν» κινδύνους.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, γλυκόζης, κρέατος, αλκοόλης και κατά περίπτωση η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος, να απορυθμίσει τις τιμές σακχάρου στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και βέβαια να απορυθμίσει το συνολικό καρδιο-μεταβολικό «προφίλ».

Αναφορικά με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η προσοχή έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στη μείωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, σημειώνει ο κ. Σιάσος. Ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος υπολογίζεται βάση έτοιμων εφαρμογών που λαμβάνουν υπόψη, την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, την υπέρταση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Αν υπάρχει τεκμηριωμένη καρδιαγγειακή νόσος ή ΣΔ για πάνω από 10 έτη, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι πολύ υψηλός και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πλέον επιθετική ρύθμιση-μείωση των παραγόντων κινδύνου.


cnn.gr