ΕΝΦΙΑ: Έως την Τρίτη θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά – Η δήλωση Σταϊκούρα

Εκτιμούμε ότι έως αύριο θα αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του νέου ΕΝΦΙΑ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι “το τελικό αποτέλεσμα της βεβαίωσης είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν 380 εκατ. ευρώ λιγότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου μειώνεται ακόμη περισσότερο”.

Εν συνεχεία παρέθεσε τρία στατιστικά στοιχεία σχετικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ. ” Η αξία του πλούτου των φυσικών προσώπων στη Ελλάδα υπερβαίνει τα 577 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 94 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και ενώ η αξία του πλούτου αυξάνει σημαντικά, ο ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθεί θα είναι 380 εκατ. ευρώ λιγότερος. Το 80% των πολιτών θα πληρώσει χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Το 13% θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ και ένα μικρό ποσοστό περίπου 7 με 8% θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση αντικειμενικών αξιών. Από αυτό το 8%, οι μισοί θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ μέχρι 50 ευρώ” σημείωσε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος ή θα είναι ίδιος με πέρυσι για φυσικά και νομικά πρόσωπα .” Για φυσικά και νομικά πρόσωπα η εκκαθάριση του 2022 είναι 2, 3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ ευρώ πέρυσι. Στα φυσικά πρόσωπα είναι περίπου 1,78 δισ. ευρώ από 2, 2 δισ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή 380 εκατ. λιγότερος, 21,39 % λιγότερος…. που εάν προσθέσουμε και τον προηγούμενο είμαστε μεσοσταθμικά 35% λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018. Δηλαδή οι πολίτες θα πληρώσουν 1 δισ. ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ό, τι πλήρωναν το 2018″, απάντησε.

Tι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν για το νέο ΕΝΦΙΑ τα εξής:

Η διαδικασία για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εκδώσουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του myAADE και να κάνουν επιλογή στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνουν κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Επίσης θα πρέπει να κάνουν κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Πηγαίνουν στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Μετά θα πρέπει να βάλουν τους κωδικούς Taxisnet και μπουν στην εφαρμογή.
  • Επιλέγουν το έτος 2022 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022

Οι δόσεις και η πληρωμή

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2021 αναμένεται να εξοφληθεί έως τις 31 Μαΐου του 2022. Πάντως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο δεν θα έχουν έκπτωση, ενώ όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε 10 δόσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, τότε μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση και να τον πληρώσουν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιβάρυνση ετήσιου επιτοκίου στην περιοχή του 5%.

enikonomia.gr


Πηγή