Σε πλήρη εγρήγορση για την κατάρτιση σχεδίων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις των «27», καθώς πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» όσον αφορά την επαναλειτουργία ή μη του αγωγού Nord Stream 1 -με τα «δείγματα γραφής» που έρχονται από την Gazprom να ενισχύουν τους φόβους περί πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Κλιμακώνοντας τον ενεργειακό «πόλεμο», η ρωσική Gazprom γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις προμήθειες φυσικού αερίου, επικαλούμενη ασαφείς λόγους «ανωτέρας βίας», σε επιστολή προς πελάτες της στην Ευρώπη -περιλαμβανομένης της γερμανικής Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας.
Τη σχετική επιστολή, με ημερομηνία 14 Ιουλίου, έφερε στο φως τη Δευτέρα το πρακτορείο Reuters, με στελέχη της Uniper να επιβεβαιώνουν, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, πως η ειδική ρήτρα του συμβολαίου που προτάσσει η Gazprom αφορά στις προμήθειες από τον Nord Stream 1 -απορρίπτοντας παράλληλα ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί «ανωτέρας βίας».
Οι αναφορές της Gazprom έρχονται παρά το γεγονός ότι έχει σταλεί από τον Καναδά στη Γερμανία η επίμαχη (επισκευασμένη) τουρμπίνα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αβεβαιότητας που περιβάλλει την επανάληψη της τροφοδοσίας από τον αγωγό. Εφόσον δεν προκύψουν ζητήματα κατά τη διαδικασία μεταφοράς, η τουρμπίνα θα μπορεί να βρίσκεται στη Ρωσία εντός πέντε έως επτά ημερών.
Ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία έκλεισε στις 11 Ιουλίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης και -θεωρητικά- πρόκειται να επαναλειτουργήσει την 21η Ιουλίου. Τότε θα διαφανεί και οριστικά κατά πόσο η τουρμπίνα έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία για να μην ανοίξει εκ νέου η στρόφιγγα.
Η γερμανική κυβέρνηση ήδη δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τουρμπίνα δεν επρόκειτο να εγκατασταθεί άμεσα, αλλά το Σεπτέμβριο, επιμένοντας ότι δεν υφίστανται τεχνικά εμπόδια για την επανάληψη των προμηθειών φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1, αλλά ούτε και η απουσία της τουρμπίνας ήταν ο πραγματικός λόγος που μειώθηκαν οι ροές κατά 60% τον περασμένο μήνα -πριν κλείσει ο αγωγός για εργασίες συντήρησης.
Η επιστολή της Gazprom ερμηνεύεται από τον Χανς Βαν Κλιφ, οικονομολόγο της τράπεζας ABN Amro, ως «πρώτη ένδειξη ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου πιθανώς δεν θα επαναληφθούν μετά το τέλος της δεκαήμερων εργασιών συντήρησης».
«Ανάλογα με το ποιες ‘έκτακτες’ περιστάσεις έχει κατά νου η Gazprom για να κηρύξει λόγους ανωτέρας βίας, και εάν αυτά τα ζητήματα είναι τεχνικής φύσης ή πιο πολιτικά, θα μπορούσε να σημάνει το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης-Γερμανίας», επισημαίνει.
Ενεργειακές συμφωνίες «κλείνει» η Ευρώπη
Εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, εκτίναξης του πληθωρισμού και κύματος ακρίβειας, και τη στιγμή που οι φόβοι κλιμακώνονται για πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν για την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων και επισφράγιση ενεργειακών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στράφηκε τη Δευτέρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην Αλγερία, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Αζερμπαϊτζάν.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή, ο Μάριο Ντράγκι μετέβη στο Αλγέρι για την υπογραφή συμφωνίας, ύψους σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στην Ιταλία.
«Η Αλγερία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ιταλία στον ενεργειακό τομέα, στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην αναζήτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ντράγκι από το Αλγέρι.
Επίσης τη Δευτέρα, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία για ενεργειακή συνεργασία που διασφαλίζει προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα του Κόλπου προς το Παρίσι. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας δεν έχει δώσει επί του παρόντος στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συμφωνίας που «έκλεισε» κατά τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η Γαλλία διατηρεί στενούς δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει προσωπική σχέση, η οποία και απέδωσε καρπούς κατά την επίσκεψη Μακρόν στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι με τη σύναψη συμφωνίας αγοράς όπλων ύψους 16 δισ. ευρώ -τη μεγαλύτερη γαλλική σύμβαση εξαγωγής όπλων.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν για να συνάψει συμφωνία με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, για αυξημένες προμήθειες φυσικού αερίου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Με την προσωρινή συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν εντός πενταετίας. Η συμφωνία ανοίγει επίσης το δρόμο για συνεργασία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
«H EE στρέφεται σε αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από αυτούς. Με αυτή τη συμφωνία δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου [σ.σ. TAP], να διπλασιάσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊζάν προς την ΕΕ. Αυτά είναι καλά νέα για τις προμήθειες μας σε φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα και έπειτα», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Διαβάστε επίσης
Εβδομάδα εξελίξεων: Το σχέδιο της ΕΕ, οι προετοιμασίες της κυβέρνησης και το ρωσικό «χαρτί»
cnn.gr