Για τον 12χρονο Ουκρανό, Ντμίτρο Κέντα, το βράδυ της Πέμπτης ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μετά από αρκετές εβδομάδες στην «κόλαση» της Μαριούπολης.
Ο Κέντα, ο οποίος εγκατέλειψε τη πόλη αφού πέρασε τρεις εβδομάδες απομονωμένος καθώς οι ρωσικές δυνάμεις την βομβάρδιζαν, μπήκε ως αλλαγή τα τελευταία λεπτά στον φιλανθρωπικό αγώνα της Σαχτάρ Ντόνετσκ με την Πολωνική, Λέγκια Γκντανσκ.
Ο Κέντα, έχοντας ανταλλάξει μερικές πάσες με τους συμπαίκτες του στη Σαχτάρ μετά την είσοδό του, πέτυχε το γκολ.
Ο προπονητής της Σαχτάρ, Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι, είπε μετά τον αγώνα ότι η απόφαση να αφήσει τον Κέντα να μπει και να σκοράρει ήταν «αυθόρμητη».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αγώνας του ουκρανικού συλλόγου εναντίον της Λέγκια Γκντανσκ είναι μέρος της «Παγκόσμιας Περιοδείας για την Ειρήνη» της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακού, Φενέρμπαχτσε και Χάιντουκ Σπλιτ, σε μια σειρά φιλανθρωπικών αγώνων.
Σημειώνεται πως μέχρι τις 7 Απριλίου, πάνω από 47,2 εκατομμύρια δολάρια είχαν συγκεντρωθεί από το ίδρυμα που δημιούργησε ο ιδιοκτήτης της Σαχτάρ, Ρινάτ Αχμέτοφ και η ομάδα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και τους Ουκρανούς.
«Αυτό το ποσό περιλαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια σε πολίτες, καθώς και βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας καθώς και σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις», σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του συλλόγου.
Πριν τον αγώνα της Πέμπτης στο Polsat Plus Arena, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου.
Οι παίκτες και των δύο ομάδων φορούσαν φανέλες με το μήνυμα «Σταματήστε τον πόλεμο» στο μπροστινό μέρος, με τις φανέλες των παικτών της Σαχτάρ να έχουν στο πίσω μέρος τα ονόματα των ουκρανικών πόλεων που επλήγησαν από τον πόλεμο.
Ο Ντε Ζέρμπι είπε μετά τη νίκη στο φιλικό ότι «το ποδόσφαιρο σίγουρα δεν προέχει για εμάς».
«Αυτή τη στιγμή ταξιδεύουμε σε όλη την Ευρώπη ως φιλοξενούμενοι και είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους μας δίνουν την ευκαιρία να παίξουμε σε διαφορετικές πόλεις», είπε ο Ιταλός προπονητής.
«Σήμερα, βρισκόμαστε στην Πολωνία που είναι πιο κοντά στην Ουκρανία. Επομένως, φυσικά, ήταν πιο συναισθηματικό. Μπορούμε να πούμε ότι οι δύο λαοί μοιάζουν πολύ και γι’ αυτό οι άνθρωποι στις κερκίδες εκφράστηκαν περισσότερο».
cnn.gr