Στο «κάδρο» των συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά έβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το θέμα της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
O πρωθυπουργός αποκάλυψε, μάλιστα, ότι την Παρασκευή η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
«Το πράττουμε όχι μόνο για να ενδυναμώσουμε την Ελλάδα, αλλά και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε τη μακρόχρονη συνεργασία μας» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι «εγκαινιάσουμε την συνεργασία για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού για τα αεροσκάφη F-35».
Mε «όπλο» την κύρωση της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, η ελληνική αποστολή προσήλθε στη συνάντηση κορυφής με τον αέρα διερεύνησης των δυνατοτήτων που υφίστανται για ένταξη στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς, με την ιδιότητα της συμπαραγωγού χώρας.
Σε αυτό το πεδίο, μάλιστα, εξετάζονται και άλλες πτυχές, όπως η απόκτηση σε πρώτη φάση και άμεσα μεταχειρισμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς και αργότερα ένα δεύτερο πακέτο καινούργιων αεροσκαφών, δηλ. 1+1 μοίρες.
Οι πληροφορίες θέλουν να χρησιμοποιείται η φόρμουλα των Rafale, με την καταρχήν παραγγελία να είναι μικτή, περιλαμβάνοντας δηλαδή, μεταχειρισμένα και καινούρια αεροσκάφη όπως και στην περίπτωση των γαλλικών μαχητικών.
Ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους παραγγελθεί από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του F-35.
Διαβάστε επίσης
Δεξίωση στον Λευκό Οίκο: Σε απόγειο οι σχέσεις των δύο χωρών συμφώνησαν Μπάιντεν-Μητσοτάκης
cnn.gr