Υπέρ της εκ νέου ανανέωσης, για μία πενταετία, του Συμφώνου φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας τάσσεται η αλβανική κυβέρνηση, κατόπιν ελληνικής πρότασης, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Υπενθυμίζεται, ότι το εν λόγω Σύμφωνο είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών το 1996 και είχε αρχική διάρκεια, από την ημέρα έναρξης εφαρμογής του, 20 ετών, η οποία έληξε το 2018. Στη συνέχεια ανανεώθηκε για μία πενταετία, μέχρι το 2023.
Ενόψει της λήξης αυτής της ανανέωσης, αμφότερες πλευρές συμφώνησαν για την ανανέωσή του για ακόμα μία πενταετία.
«Η εν λόγω εξέλιξη εντάσσεται στο σταθερά βελτιούμενο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που υποδηλώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στα Τίρανα τον Οκτώβριο του 2020, καθώς και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, στα Τίρανα πριν από λίγες ημέρες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πως το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανέδειξε με την ψήφο του τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Μπαϊράμ Μπεγκάι πρόεδρο της χώρας.
Με 78 ψήφους υπέρ στο 140μελές κοινοβούλιο, ο Μπεγκάι θα είναι ο πρόεδρος της Αλβανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο υποστράτηγος Μπαϊράμ Μπεγκάι, 55 ετών, έγινε αρχηγός των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων το 2020 αφού προηγουμένως κατείχε διάφορες θέσεις στους κόλπους του στρατού, κυρίως στον ιατρικό τομέα, καθώς το 1989 είχε πάρει πτυχίο από την Ιατρική Σχολή.
Ο Μπεγκάι θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιούλιο από τον απερχόμενο πρόεδρο Ιλίρ Μέτα. Εξελέγη κατά τον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας αφού οι προηγούμενοι τρεις γύροι ήταν άγονοι.
Στη διάρκεια των τριών πρώτων γύρων, χρειαζόταν ενισχυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων για να εκλεγεί νέος πρόεδρος.
Ο Μπεγκάι εξελέγη με απλή πλειοψηφία, με τις ψήφους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως συμβολικός, αν και έχει κάποιες εξουσίες στη δικαιοσύνη και τις ένοπλες δυνάμεις.
cnn.gr