Εκλογές: Στις κάλπες σήμερα οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού

Οι 22.825 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.

Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ως ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Μετά από προτάσεις και σχεδιασμούς δεκαετιών, πρόβλεψη – προτροπή που περιλήφθηκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2019 με υψηλή διακομματική συναίνεση, ήρθε η ώρα να λάβει σάρκα και οστά ένα διαχρονικό αίτημα του απόδημου ελληνισμού, έστω με προϋποθέσεις που αποκλείει ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων.

Ο Παναγιώτης Ματλής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι».

Στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο ψηφίζουν σήμερα οι ομογενείς.

«Στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου ζουν περίπου 25 χιλιάδες Έλληνες, ενώ στην Γερμανία περίπου 450 χιλιάδες Έλληνες. Η μεγάλη απογοήτευση είναι ότι λόγω νόμου οι Έλληνες της πρώτης γενιάς δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν», δήλωσε ο κ. Ματλής.

Ο Γιάννης Γεωργούλας, Έλληνας ομογενής στην Λευκωσία μίλησαν στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» σχετικά με την εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

«Στην Κύπρο θα ψηφίσουν περίπου 1.600 Ελλαδίτες σε σύνολο 80 χιλιάδων. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένες με τα κριτήρια που έχουν μπει για να ψηφίσουν, πολλοί ήταν αυτοί που έβγαλαν αεροπορικό εισιτήριο για να έρθουν να ψηφίσουν», υπογράμμισε.


Πηγή