Εκλογές ΗΠΑ: Πότε θα γνωρίζουμε τον επόμενο πρόεδρο – Γιατί μπορεί να καθυστερήσει το αποτέλεσμα

in the 2020 presidential election seven states were won by less than three points 1024×997.webp.webp

Αγωνία επικρατεί στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών σήμερα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, ανάλογα με το πόσο στενή είναι η αναμέτρηση, είναι πιθανό να μην έχουμε νικητή για αρκετές ώρες, ημέρες ή ακόμα και… εβδομάδες!

Η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, και ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνουν μάχη στήθος με στήθος εδώ και εβδομάδες.

Οι εθνικές δημοσκοπήσεις και δη αυτές στις επτά κρίσιμες πολιτείες (swing states) δείχνουν ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων σε αρκετές περιοχές.

Είναι επίσης πιθανό κάποια αποτελέσματα να καθυστερήσουν φέτος λόγω αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες —συμπεριλαμβανομένων και των επτά κρίσιμων— διεξάγουν τις εκλογές τους από το 2020 και μετά.

Από την άλλη, η διαδικασία καταμέτρησης ψήφων έχει επιταχυνθεί σε μέρη όπως το Μίσιγκαν, ενώ φέτος θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου πολύ λιγότεροι πολίτες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν κατά την πανδημία της Covid.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια: να ανακηρυχθεί νικητής τη νύχτα των εκλογών, το επόμενο πρωί ή ενδεχομένως ακόμα και ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Συνήθως, πρώτα καταμετρώνται οι ψήφοι που κατατέθηκαν την ημέρα των εκλογών, ακολουθούν οι ψήφοι που δόθηκαν νωρίτερα και μέσω ταχυδρομείου, αυτές που αμφισβητήθηκαν, καθώς και οι ψήφοι από το εξωτερικό και τον στρατό.

Οι τοπικοί εκλογικοί αξιωματούχοι —μερικές φορές διορισμένοι, άλλες φορές εκλεγμένοι— επαληθεύουν, επεξεργάζονται και καταμετρούν τις ατομικές ψήφους.

Η επαλήθευση των ψήφων περιλαμβάνει τη σύγκριση του αριθμού των ψήφων με τον αριθμό των ενεργών ψηφοφόρων, την αφαίρεση, το ξεδίπλωμα και τον έλεγχο κάθε ψηφοδελτίου για σκισίματα, λεκέδες ή άλλη ζημιά, καθώς και την καταγραφή και διερεύνηση τυχόν ασυνεπειών.

Η καταμέτρηση των ψήφων περιλαμβάνει τη σάρωση κάθε ψηφοδελτίου μέσω ηλεκτρονικών σαρωτών που καταγράφουν τα αποτελέσματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειροκίνητη καταμέτρηση ή διπλός έλεγχος των αποτελεσμάτων.

Κάθε πολιτεία και τοπική αρχή έχει αυστηρούς κανόνες που καθορίζουν ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στην καταμέτρηση, τη σειρά με την οποία επεξεργάζονται οι ψήφοι και ποια μέρη της διαδικασίας είναι ανοιχτά στο κοινό.

Τα μικρά περιθώρια νίκης θα αναγκάσουν τα μέσα ενημέρωσης να περιμένουν περισσότερο πριν κάνουν τις προβλέψεις τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν την πιθανότητα για εκ νέου καταμετρήσεις και νομικές προσφυγές.

Για παράδειγμα, στην Πενσυλβάνια, ισχύει αυτόματη εκ νέου καταμέτρηση σε ολόκληρη την πολιτεία αν η διαφορά ψήφων μεταξύ του νικητή και του ηττημένου είναι μισή ποσοστιαία μονάδα ή μικρότερη. Το 2020, η διαφορά ήταν λίγο πάνω από 1,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Πάνω από 100 αγωγές πριν από τις εκλογές έχουν ήδη κατατεθεί σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβάνοντας αμφισβητήσεις για την καταλληλότητα των ψηφοφόρων και τη διαχείριση των εκλογικών καταλόγων από τους Ρεπουμπλικάνους. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων σε αυτές τις υποθέσεις επηρεάζουν την κούρσα καθημερινά.

Άλλα σενάρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις περιλαμβάνουν τυχόν περιστατικά αναταραχής που σχετίζονται με τις εκλογές, ιδιαίτερα σε εκλογικά κέντρα, και εμπόδια στην καταμέτρηση ψήφων, όπως η θραύση σωλήνα νερού σε κέντρο επεξεργασίας ψήφων στη Τζόρτζια το 2020.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, τα αποτελέσματα πιστοποιούνται αρχικά σε τοπικό επίπεδο και έπειτα σε επίπεδο πολιτείας.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της πολιτείας, συνήθως ο κυβερνήτης, επικυρώνει μια λίστα εκλεκτόρων που θα εκπροσωπήσουν την πολιτεία στο εκλεκτορικό σώμα. Αυτοί οι εκλέκτορες συνεδριάζουν στις αντίστοιχες πολιτείες τους στις 17 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν και να στείλουν τα αποτελέσματα στην Ουάσιγκτον.

Στις 6 Ιανουαρίου, το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεδριάζει σε κοινή σύνοδο για την καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων, υπό την προεδρία του τρέχοντος αντιπροέδρου.

Μετά τις εκλογές του 2020, ο Τραμπ αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να πορευθούν προς το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ενώ το Κογκρέσο συνεδρίαζε για την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ παρότρυνε επίσης τον τότε αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να απορρίψει τα αποτελέσματα, κάτι που εκείνος αρνήθηκε.

Οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις έκτοτε έχουν κάνει πιο δύσκολο για τους νομοθέτες να αμφισβητούν τα πιστοποιημένα αποτελέσματα που τους αποστέλλονται από τις πολιτείες και έχουν επίσης διευκρινίσει ότι ο αντιπρόεδρος δεν έχει εξουσία να απορρίψει μονομερώς τις ψήφους των εκλεκτόρων.

Παρόλα αυτά, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι μπορεί να γίνουν προσπάθειες για καθυστέρηση της πιστοποίησης των ψήφων του 2024 σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Τζέι Ντι Βανς και οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στο Καπιτώλιο έχουν αρνηθεί σε πολλές περιπτώσεις να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι θα αποδεχτούν τα αποτελέσματα των εκλογών αν ο Τραμπ ηττηθεί.

Και η τελευταία ψήφος φαίνεται πως θα μετρήσει στις αμερικανικές εκλογές, με τους Τραμπ και Χάρις να δίνουν σκληρή μάχη για τις αμφίρροπες πολιτείες.

Στις αμερικανικές εκλογές του 2024, δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 240 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες. Ωστόσο, μόνον ένας σχετικά μικρός αριθμός από αυτούς εκτιμάται ότι θα κρίνει οριστικά το αποτέλεσμα.

Οι αναλυτές στρέφουν τα βλέμματά τους στις αμφίρροπες πολιτείες, που θεωρούν ότι θα εκλέξουν νικητή και που θα μπορούσαν να κερδίσουν είτε η υποψήφια των Δημοκρατικών είτε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Ειδικότερα, ξεχωρίζουν η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, όπου οι υποψήφιοι, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, κινούνται σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια του στατιστικού λάθους.

Αριζόνα

Ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα: 11 από τους 538
Πληθυσμός: 7,4 εκατομμύρια πολίτες
Νικητής του 2020: Μπάιντεν με προβάδισμα 10.000 ψήφων
Δημοσκοπήσεις: Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά +3%

Το 2020 οι Δημοκρατικοί κατέκτησαν για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990 την πρωτιά στην Αριζόνα, που στήριξε οριακά τον Τζο Μπάιντεν.

Η πολιτεία συνορεύει με το Μεξικό για εκατοντάδες χιλιόμετρα και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε όλες τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση, παρότι ο αριθμός των συνοριακών διελεύσεων υποχώρησε τους τελευταίους μήνες από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Κάμαλα Χάρις για τη διαχείριση της μετανάστευσης, λόγω του ρόλου που της ανέθεσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ έχει εξαγγείλει «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης» στην ιστορία των ΗΠΑ, εάν εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος.

Μια άλλη διαμάχη που εκτυλίχθηκε με φόντο την Αριζόνα ήταν η πρόσβαση στις αμβλώσεις, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι της πολιτείας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καθιερώσουν την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της διακοπής της εγκυμοσύνης, επαναφέροντας μια ρύθμιση 160 ετών. Το ζήτημα των αμβλώσεων έχει πολώνει τους Αμερικανούς πολίτες, ιδιαίτερα από το 2022, οπότε και το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση – ορόσημο, που κατοχύρωνε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών σε αυτή.

Το 2016, η Αριζόνα ψήφισε υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, που έχασε από τον Μπάιντεν μόλις κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο τριών μονάδων.

Τζόρτζια

Ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα: 16 από 538
Πληθυσμός: 11 εκατομμύρια άνθρωποι
Νικητής του 2020: Μπάιντεν με προβάδισμα 13.000 ψήφων
Δημοσκοπήσεις: Ντόναλντ Τραμπ με προβάδισμα 1%

Η Τζόρτζια είναι μία από τις πολιτείες που οι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να ματαιώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν το 2020, ενώ στην κομητεία Φούλτον, λόγω των όσων έγιναν, ασκήθηκε η μία από τις τέσσερις ποινικές διώξεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ο υποψήφιος μαζί με άλλα 18 άτομα κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να ανατρέψουν την οριακή ήττα του από τον Μπάιντεν. Ο Τραμπ αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα και η υπόθεση δεν θα εκδικαστεί πριν τις εκλογές.

Το 1/3 του πληθυσμού της Τζόρτζια είναι αφροαμερικανοί και εκτιμάται ότι αυτό το στοιχείο έπαιξε ρόλο στην ανατροπή υπέρ των Δημοκρατικών το 2020. Παρότι κάποιοι μαύροι ψηφοφόροι έχουν εκφράσει απογοήτευση για τον Τζο Μπάιντεν, η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις ελπίζει ότι θα κερδίσει τη στήριξή τους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με μικρή διαφορά 1% έναντι της Κάμαλα Χάρις.

Μίσιγκαν

Ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα: 15 από 538
Πληθυσμός: 10 εκατομμύρια άνθρωποι
Νικητής του 2020: Μπάιντεν με προβάδισμα 150.000 ψήφων
Δημοσκοπήσεις: Κάμαλα Χάρις με προβάδισμα

Το Μίσιγκαν θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τόσο το 2016 όσο και το 2020 ψήφισε τελικά τον νικητή των εκλογών. Το 2020, η πολιτεία είχε δώσει ξεκάθαρη νίκη στον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο πλέον, υπάρχουν αντιδράσεις λόγω της στήριξης της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιλογή «αδέσμευτοι» στα ψηφοδέλτιά τους, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που οργανώθηκε από ακτιβιστές που θέλουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Στο Μίσιγκαν διαμένει το μεγαλύτερο ποσοστό Αραβοαμερικανών στη χώρα, οι οποίοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον Τζο Μπάιντεν. Η Κάμαλα Χάρις υιοθετεί πιο σκληρούς τόνους για το Ισραήλ, ενώ ακτιβιστές ελπίζουν σε μεγαλύτερη συμπάθεια στον αγώνα τους. Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί στην αξία της Πολιτείας, καλώντας το Ισραήλ να ολοκληρώσει την εκστρατεία κατά της Χαμάς και να τελειώνει γρήγορα.

Στις δημοσκοπήσεις, η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά μικρότερη του +1%, γεγονός που δείχνει τη ρευστότητα στην κατάσταση. Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε κερδίσει με 2,8%.

Νεβάδα

Ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα: 6 από 538
Πληθυσμός: 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι
Νικητής του 2020: Μπάιντεν με προβάδισμα 34.000 ψήφων
Δημοσκοπήσεις: Ντόναλντ Τραμπ με προβάδισμα

Την ίδια ώρα, στη Νεβάδα, που είχε στηρίξει τους Δημοκρατικούς το 2020, υπάρχουν ενδείξεις για το ενδεχόμενο ανατροπής και νίκης των Ρεπουμπλικάνων.

Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προβάδισμα έναντι του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο από τότε που η Κάμαλα Χάρις ανέλαβε τα ηνία της προεδρικής κούρσας, το πλεονέκτημα συρρικνώθηκε. Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι μία υποψήφια με μεγαλύτερη απήχηση στους νεότερους και σε άλλες δημογραφικές ομάδες θα μπορούσε να καλύψει το χάσμα.

Στόχος και των δύο προεδρικών υποψηφίων είναι οι λατινοαμερικάνοι της πολιτείας. Βασικό είναι το πρόβλημα της Νεβάδα στην οικονομία, που δεν ακολούθησε την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που σημειώθηκε στις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε ο Μπάιντεν, καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήταν πιο αργή. Η πολιτεία έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι εάν εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος, θα ακολουθήσει μια πολιτική χαμηλότερων φόρων σε όλους τους τομείς και λιγότερων κανονισμών, κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.

Η Νεβάδα έχει περισσότερους εγγεγραμμένους ανένταχτους ψηφοφόρους, ενώ καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η αποχή. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ με προβάδισμα μικρότερο του 1%.

Βόρεια Καρολίνα

Ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα: 16 από 538
Πληθυσμός: 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι
Νικητής του 2020: Ντόναλντ Τραμπ με 74.000 ψήφους
Δημοσκοπήσεις: Ντόναλντ Τραμπ με προβάδισμα

Η Βόρεια Καρολίνα έχει προστεθεί στις αμφίρροπες πολιτείες από τότε που η Κάμαλα Χάρις έγινε η υποψήφια των Δημοκρατικών, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πιο μικρές διαφορές μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Η μείωση της ψαλίδας από την Κάμαλα Χάρις εξηγεί ίσως και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιήσει στην πολιτεία την πρώτη του υπαίθρια συγκέντρωση μετά την απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο, λέγοντας ότι η Βόρεια Καρολίνα είναι μεγάλη πολιτεία για να κερδηθεί.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έδωσαν βήμα στον κυβερνήτη της πολιτείας Ρόι Κούπερ την τελευταία νύχτα του συνεδρίου του κόμματος. Η Βόρεια Καρολίνα συνορεύει επίσης με άλλες δύο πολιτείες, την Τζόρτζια και την Αριζόνα, που επίσης θεωρούνται κρίσιμες.

Το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με προβάδισμα 70.000 ψήφων. Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η διαφορά δεν ήταν μεγάλη και ενίσχυσαν τις ελπίδες τους ότι η «μοβ» πολιτεία, που θα μπορούσε να ψηφίσει είτε τους κόκκινους είτε τους μπλε, θα μπορούσε να τους δώσει τη Νίκη.

Στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με διαφορά μικρότερη του 1%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τη Βόρεια Καρολίνα σε όλες τις αναμετρήσεις από το 2012.

Πενσυλβάνια

Ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα: 19 από 538
Πληθυσμός: 13 εκατομμύρια άνθρωποι
Νικητής του 2020: Μπάιντεν με προβάδισμα 82.000 ψήφων
Δημοσκοπήσεις: Ντόναλντ Τραμπ με προβάδισμα

Πλέον σημαντική θεωρείται η μάχη στην Πενσυλβάνια, μια πολιτεία που έχει τον υψηλότερο αριθμό εκλεκτόρων. Και για τους δύο υποψηφίους, η νίκη στις εκλογές χωρίς νίκη σε αυτήν την πολιτεία μοιάζει εξαιρετικά περίπλοκη.

Η Πενσυλβάνια θεωρείται το μεγαλύτερο βραβείο στον χάρτη της εκλογικής μάχης, ενώ και οι δύο υποψήφιοι έχουν κάνει σε αυτή πάνω από 50 εμφανίσεις από τα μέσα Ιουλίου. Καθοριστική ήταν η Πενσυλβάνια και το 2020, στηρίζοντας τον Τζο Μπάιντεν, ενώ η Κάμαλα Χάρις έχει εστιάσει την εκστρατεία της στην συγκεκριμένη πολιτεία, όπως και στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Από την άλλη πλευρά, στην Πενσυλβάνια έγινε η πρώτη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, που θέλοντας τη νίκη, διεξάγει επίμονη εκστρατεία. Παράλληλα, στο επίκεντρο υπάρχει και μία αμφιλεγόμενη δωρεά μετρητών στους ψηφοφόρους από τον υποστηρικτή του Έλον Μασκ.

Όπως και σε άλλες πολιτείες, κορυφαίο ζήτημα είναι η οικονομία. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε όλη τη χώρα υπό τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, πριν μειωθεί σταδιακά. Οι κάτοικοι νιώθουν, όπως και σε άλλες πολιτείες, την πίεση στο κόστος ζωής, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη πολιτεία, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τους μεγαλύτερους ρυθμούς.

Η Κάμαλα Χάρις ενδεχομένως θα πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να επιτεθεί στην αντίπαλό του για την οικονομία, παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ετήσια ανάπτυξη 2,8%.

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ με προβάδισμα μικρότερο της μονάδας

Ουισκόνσιν

Ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα: 10 από 538
Πληθυσμός: 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι
Νικητής του 2020: Μπάιντεν με προβάδισμα 21.000 ψήφων
Δημοσκοπήσεις: Κάμαλα Χάρις με προβάδισμα

Το Ουισκόνσιν ψήφισε με διαφορά λίγο μικρότερη των 20.000 ψήφων τον νικητή τόσο το 2016 όσο και το 2016. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν, θα μπορούσαν να ασκήουν επίδραση οι υποψήφιοι του τρίτου κόμματος, που διεξάγουν εκστρατεία κατά των πολιτικών τόσο του υποψηφίου των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι μια σημαντική υποστήριξη για τον τότε ανεξάρτητο υποψήφιο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ θα μπορούσε να πλήξει τα ποσοστά τόσο της Κάμαλα Χάρις όσο και τον Ντόναλντ Τραμπ. Εν τέλει, ο Κένεντι ανέστειλε την εκστρατεία του στα τέλη Αυγούστου και στήριξε τον Ρεπουμολικανό υποψήφιο.

Οι Δημοκρατικοί δίνουν μάχη για να βγει από το ψηφοδέλτιο της πολιτείας η υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων Τζιλ Στάιν, λέγοντας ότι το κόμμα δεν συμμορφώθηκε με τους εκλογικούς νόμους της πολιτείας, ενώ έχουν επίσης καταθέσει καταγγελία για τις εκλογές εναντίον του Κορνέλ Γουέστ, ενός αριστερού ακαδημαϊκού.

Ο Τραμπ έχει περιγράψει την πολιτεία ως «πραγματικά σημαντική», θεωρώντας ότι θα κερδίσει τα πάντα με μια νίκη εκεί. Το καλοκαίρι, το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών πραγματοποιήθηκε στο Μιλγουόκι. Στην ίδια πόλη, η Κάμαλα Χάρις πραγματοποιούσε συγκέντρωση όταν το συνέδριο των Δημοκρατικών της έδωσε επισήμως το χρίσμα.

Στις δημοσκοπήσεις, προηγείται η Κάμαλα Χάρις με προβάδισμα μικρότερο της μίας μονάδας. Πολλοί θεωρούν ότι μια νίκη στο Ουινσκόνσιν θα αποτελέσει «σημείο καμπής» του νικητή υποψηφίου.

ΗΠΑ: Τι είναι οι Swing States που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Ως Swing ή battleground States χαρακτηρίζονται οι πολιτείες εκείνες των ΗΠΑ που παρουσιάζουν το πιο ευμετάβλητο εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

Παρότι δεν υπάρχει κάποιος γενικά αποδεκτός ορισμός ως προς το τι χαρακτηρίζει μια πολιτεία ως ευμετάβλητη ή αμφίρροπη, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές αρκεί να πληρούνται δύο βασικά κριτήρια: το πρώτο αφορά στη μικρή διαφορά της εκτιμώμενης ψήφου και το δεύτερο αφορά στην έντονη εναλλαγή νικητών στο πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών (Federal Election Commission), από το 1992 έως σήμερα, 30 Πολιτείες άλλαξαν χρώμα από τη μία εκλογή στην επόμενη, τουλάχιστον μία φορά. Αντίστοιχα, από τo 1992 επίσης έως σήμερα, 26 Πολιτείες κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη των τριών μονάδων.

ΗΠΑ: Οι προεδρικές εκλογές του 2020 «δείχνουν» τις Swing States για τις εκλογές του 2024

Οι Πολιτείες που στις προεδρικές εκλογές του 2020 ψήφισαν τον απερχόμενο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αποτελούν το επίδικο των φετινών εκλογών συνιστώντας τις swing states.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών (Federal Election Commission) οι πολιτείες που κρίθηκαν το 2020 με διαφορά μικρότερη ή ίση με τρεις ποσοστιαίες μονάδες ήταν οι εξής 7: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα και Νεβάδα.

ΗΠΑ: Οι Πολιτείες που υπήρξαν ιστορικά «swing states»

Στην ιστορία των πρόσφατων προεδρικών εκλογών (από το 1992 έως σήμερα) ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτειών που άλλαξαν «χέρια» καταγράφεται το 1992, όταν 22 πολιτείες ανετράπησαν από εκλογές του 1988. Ακολουθούν οι εκλογές του 2000 με 11 πολιτείες να αλλάζουν χρώμα, καθώς και οι εκλογές του 2008 με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, όταν 9 πολιτείες ανέτρεψαν την προηγούμενη εκλογή τους.

ΗΠΑ

vradini.gr

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή