Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Αυτή τη φορά, όμως, ο Μακρόν δεν θα κάνει… περίπατο αλλά θα χρειαστεί να κάνει στρατηγικές κινήσεις για να κρατήσει τα «κλειδιά» των Ηλυσίων και να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος των τελευταίων 20 ετών που θα επανεκλεγεί.
Γιατί; Επειδή τα πρώτα στοιχεία από τις κάλπες δείχνουν πώς «ξαναγράφτηκε» ο γαλλικός εκλογικός χάρτης.
Οι ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν σε τρία μεγάλα στρατόπεδα -του Μακρόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν.
Μάλιστα, όπως φαίνεται, ψηφοφόροι που το περασμένο διάστημα σκέφτονταν να στηρίξουν κάποιον άλλο από τους εννέα υποψήφιους του πρώτου γύρου, τελικά αποφάσισαν να ρίξουν τη ψήφο τους σε κάποιον που θα μπορούσε να περάσει στον επόμενο γύρο.
Υπήρξε μια μεγάλη μετακίνηση ψήφων από τον ακροδεξιό εθνικιστή Έρικ Ζεμούρ στη Μαρίν Λεπέν, η οποία ενδεχομένως να στηρίχθηκε και από ορισμένους ψηφοφόρους της δεξιάς πτέρυγας των ρεπουμπλικάνων.
Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς φαίνεται πως αποφάσισαν ότι η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Χινταλγκό αλλά και των πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δεν θα καταφέρουν να περάσουν στον β’ γύρο και έτσι ψήφισαν μαζικά τον Ζαν Λικ Μελανσόν, μόνο και μόνο για να υπάρχει μια ισχυρή αριστερή «φωνή» στο πλάνο.
Ωστόσο, όπως εξηγεί το BBC, αρκετοί από όσους έριξαν τη ψήφο τους υπέρ του Μελανσόν τον αντιπαθούν σφόδρα.
«Στρατόπεδο», όμως, άλλαξαν και οι κεντρώοι. Ψηφοφόροι που κανονικά θα ψήφιζαν για την υποψήφια του ρεπουμπλικανικού κόμματος Βαλερί Πεκρές τής γύρισαν την πλάτη και έδωσαν την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν.
Γιατί; Επειδή φοβήθηκαν ότι η Λεπέν ή ο Μελανσόν είχαν ισχυρό «ρεύμα» και θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την επόμενη ημέρα της Γαλλίας.
Διεθνείς αναλυτές, όπως γράφει το BBC, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δίνει δύο σημαντικά μηνύματα:
Πρώτον, τη συντριβή των δύο παραδοσιακών κομμάτων της Γαλλίας που βρίσκονταν στην εξουσία από το 1958 μέχρι και τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Οι χθεσινές εκλογές ολοκλήρωσαν, όπως όλα δείχνουν, αυτό που ξεκίνησε ο Μακρόν το 2017 και οι δύο αυτές δυνάμεις είναι πλέον είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψουν.
Και δεύτερον ότι οι αποκαλούμενες «ανεύθυνες» δυνάμεις των άκρων γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Αν προσθέσει, δηλαδή, κανείς τις ψήφους της Λεπέν, του Ζεμούρ και του τρίτου υποψήφιου με παρόμοιες απόψεις, του Νικολά Ντουπόν, η άκρα δεξιά συγκεντρώνει 33% -ποσοστό υψηλότερο κατά επτά μονάδες σε σχέση με το 2017.
Από την άλλη αν αθροίσουμε τις ψήφους του Μελανσόν και των δύο Τροτσκιστών υποψηφίων τότε τα ποσοστά των άκρων ξεπερνούν άνετα το 50%.
Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, ότι ο Μελανσόν αναδείχτηκε τρίτος με μικρή διαφορά και ποσοστό άνω του 22%. Πρόκειται, όπως αναφέρουν αναλυτές, για τη μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου.
Οι δημοσκόποι είχαν καταγράψει την άνοδο αυτή τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο κανένας δεν περίμενε ο Μελανσόν να φτάσει μια «ανάσα» από τη Λεπέν και να την απειλήσει.
Παράλληλα, τα ποσοστά αποχής ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα -διαψεύδοντας τους δημοσκόπους που προέβλεπαν ρεκόρ 30%.
H Ipsos υπολογίζει πως η αποχή κυμαίνεται περίπου στο 26%, ποσοστό υψηλότερο από το 2017 όταν προσήλθε στις κάλπες το 77% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου.
Ωστόσο, το ποσοστό αποχής είναι χαμηλότερο από το 2002. Πριν από δύο δεκαετίες, σχεδόν το 28,5% των Γάλλων αποφάσισε να μην προσέλθει στις κάλπες, κάτι που βοήθησε τον Ζαν-Μαρί Λε Πεν, τον πατέρα της Μαρίν, να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία στον δεύτερο γύρο.
cnn.gr