Εκλογές 2023: Τα ξένα ΜΜΕ για την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Ο πολιτικός σεισμός για τον οποίο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντηχεί στα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέγραψε νίκη με ποσοστό άνω του 40%. Έτσι όλοι στην Ελλάδα αναμένουν ότι θα γίνουν νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα. Το κρίσιμο σημείο σε αυτές θα είναι το νέο εκλογικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον έδρες. Επομένως ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα έχει καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία», περιγράφει το ΒΒC.

Οι «Times» του Λονδίνου εκτιμούν ότι η μεγάλη νίκη της ΝΔ οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις και τις ξένες επενδύσεις που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα και σημειώνουν: «Από πονοκέφαλος της Ευρώπης η Ελλάδα έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες».

«Η Ελλάδα κατέγραψε τεράστια ανάπτυξη τα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη ο οποίος μιλά συνεχώς για ανάπτυξη. Φαίνεται ότι αυτό ήταν το κριτήριο για τους Έλληνες. Η οικονομία αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα και στις νέες εκλογές», υπογράμμισε το CNN.

«Χαστούκι για την Αριστερά, νίκη για τη Δεξιά», γράφει η βελγική Le Soir.

Το αποτέλεσμα δυνητικά απειλεί την πολιτική καριέρα του κ. Τσίπρα, εκτιμούν οι «Financial Times». Ενώ η εφημερίδα της γαλλικής Αριστεράς «Liberation» αναφέρει: «Ένα γαλάζιο κύμα παρέσυρε τον Τσίπρα».

«H Αριστερά δέχθηκε μεγάλο χτύπημα αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στους ψηφοφόρους του να ξεχάσουν την ήττα και να επικεντρωθούν στον επόμενο γύρο», υπογράμμισε η « FRANCE 24»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις ο τουρκικός Τύπος, σημειώνοντας ότι ο Μητσοτάκης νίκησε αλλά δεν έχει αυτοδυναμία.


Πηγή