Εκλογές 2023: Τα επιχειρήματα των κομμάτων για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Ο διευθυντής γραφείου Τύπου ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, αναφέρθηκε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, λέγοντας πως η δεύτερη προεκλογική περίοδος ξεκινά από το μηδέν καθώς οι κάλπες είναι άδειες.

«Από την πρώτη μέρα λέμε πως οι κάλπες ξεκινάνε από το μηδέν. Η κάλπη θα είναι άδεια και θα πρέπει να ξαναγεμίσει, επικυρώνοντάς το μήνυμα της προηγούμενης Κυριακής. Το δίλλημα τον εκλογών είναι Μητσοτάκης ή ακυβερνησία. Από τη μία έχουμε μία καθαρή πρόταση από τη ΝΔ και από την άλλη δύο κόμματα που λένε πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με κανέναν», είπε αρχικά.

Σχετικά με τις συνεργασίες, ο κ. Ρωμανός είπε το εξής:

«Αφού ξεκαθάρισε και το ΠΑΣΟΚ πως δεν θα συνεργαστεί τότε δεν θα γίνουν συνεργασίες. Εγώ αυτό που βλέπω είναι πως από εμάς δεν υπάρχει αλαζονεία. Αλαζονεία είδα από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε τους πολίτες. Και το ΠΑΣΟΚ που υπό την ίδια συνθήκη λένε δεν θα συνεργαστούν με κανέναν».

«Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις αιτίες της ήττας»

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, απάντησε, λέγοντας πως ο  Αλέξης Τσίπρας δεν στράφηκε κατά του κόσμου.

«Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις αιτίες της ήττας. Οφείλουμε να ανασυνταχθούμε. Ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν το περιμέναμε και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Σηκώνουμε το κεφάλι και προχωράμε. Η στρατηγική που κρίθηκε ως αποτυχημένη θα αλλάξεις πλήρως. Το αφήγημα μας είχες να κάνει με την απλή αναλογική, και δεν έπεισε τους πολίτες.  Κρίθηκε πως και το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο για μία κυβέρνηση συνεργασίας», είπε αρχικά.

«Η στρατηγική μας ηττήθηκε. Κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν έφτασε ποτέ το πρόγραμμά μας στον κόσμο. Ο κόσμος δεν γνώριζε καίρια σημεία του προγράμματος αλλά αναλωθήκαμε στη συζήτηση με ποιους θα συνεργαστούμε αλλά δεν συζητήσαμε για την επόμενη μέρα», συμπλήρωσε.

«Η άνοδός μας ήταν μέσα στους στόχους μας και το πετύχαμε»

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβινάς, είπε με τη σειρά του πως η λαϊκή ετυμηγορία δημιούργησε νέες συνθήκες.

«Η άνοδός μας ήταν μέσα στους στόχους μας και το πετύχαμε. Διεκδικούμε αυτό που το εκλογικό σώμα άφησε ανοιχτό, μία προοδευτική αντιπολίτευση. Η προσπάθεια μας θέλει υπομονή και επιμονή. Επιζητούμε στη νέα κάλπη να διεκδικήσουμε όσο περισσότερο ποσοστό μπορούμε».

«Δεν έχω ακούσει κοστολόγηση από το ΠΑΣΟΚ»

Ο Νίκος Ρωμανός επέμεινε πως δεν έχει ακουστεί η κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ενώ τόνισε πω οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση στις κάλπες.

«Η ΝΔ έχει συνέπεια. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα του κόσμου. Το θετικό της δεύτερης κάλπης είναι πως θα μιλήσουμε για τα πρόγραμμα μας. Δεν έχω ακούσει κοστολόγηση από το ΠΑΣΟΚ. Επειδή κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι χορηγός μας, εγώ δεν έχω δει μία κοστολόγηση από εκείνους. Οι πολίτες σε αυτή τη νέα κάλπη ψηφίζουν κυβέρνηση».

«Οι ατυχείς δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν στο αποτέλεσμα»

Ο Γιάννης Σαρακιώτης είπε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάθος ενώ στο αποτέλεσμα συνέβαλαν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρώ πως η αιτία της μεγάλης διάφορά ήταν η λάθος στρατηγική. Η ΝΔ έλεγε πως θέλει αυτοδυναμία, θεωρήθηκε κόμμα σταθερότητας. Οι ατυχείς δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν σε αυτό (σ.σ το αποτέλεσμα). Δεν εκτιμήσαμε πως αντανακλά το ζήτημα των επιδομάτων. Δεν θεωρούσαμε πως η λύση είναι τα επιδόματα της ΝΔ και η κοινωνία έκρινε διαφορετικά».

«Έχουμε μιλήσει μόνο για το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, τα οποία τα κοστολογήσαμε σε 1,1 δισ.»

Ο Θανάσης Γλαβινάς είπε με τη σειρά του πως στο πρόγραμμά τους δίνουν πολύ συγκεκριμένες παροχές ενώ είπε πως για το μόνο που έχουν μιλήσει είναι το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, τα οποία έχουν κοστολογήσει σε 1,1 δισ.

«Αν έχουμε υπόψιν μας τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στην έκθεσή του, τι είπαν σοβαροί άνθρωποι όπως ο κ. Παπαδόπουλος, τι λένε τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με το δημόσιο χρέος, όλα αυτά δείχνουν πως δεν έχουμε μία οικονομία που καλπάζει. Δίνουμε πολύ συγκεκριμένες παροχές στα πρόγραμμά μας. Έχουμε μιλήσει μόνο για το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, τα οποία τα κοστολογήσαμε σε 1,1 δισ. Δεν είναι εποχή για λεφτόδεντρα και μεγάλες παροχές αλλά εμείς επισημαίνουμε τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης και τα πράγματα είναι δύσκολα».


Πηγή