Εκλογές 2023: Στον δρόμο για τις κάλπες της 21ης Μαΐου

Ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, αναφέρθηκε στην απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση για τις μηνύσεις των συγγενών των θανούντων στα Τέμπη όπου ένα τέτοιο ζήτημα εργαλοιοποιείται λίγες μέρες πριν τις εκλογές, λέγοντας πως η δήλωση αυτή οφείλεται στην «κοπτοραπτική».

«Υπήρξε μία ερώτηση και ο πρωθυπουργός απάντησε στο πρώτο κομμάτι της εργαλειοποίησης από τους συνδικαλιστές και σε καμία περίπτωση δεν αναφερόταν στους συγγενείς των θυμάτων. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα συνεχίσουμε να συζητάμε τη δήλωση του πρωθυπουργού».

Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών, Νίκος Μάνιος, απάντησε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για κοπτοραπτική διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «τα αυτιά μας ακούνε».

«Ακούσαμε τι είπε ο πρωθυπουργός. Εκείνο που δεν καταλαβαίνει είναι πως αυτοί που έχασαν τα παιδιά και τους συναδέλφους τους δεν είναι ούτε το Α κόμμα ούτε το Β κόμμα. Είναι οι άνθρωποί που πενθούν. Άκουσα μία μητέρα που είπε πως σταμάτησε η ζωή τους τη μέρα του δυστυχήματος. Αυτό που έχει σημασία είναι να δει κάποια στιγμή και ο πρωθυπουργός τίνος απόρροια ήταν. Ήταν απόρροια της εγκατάλειψης  του κράτους προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αν υπήρχε κράτος και είχαν τα συστήματα 99% δεν θα υπήρχε ένα τέτοιο  δυστύχημα. Να βγάλουμε και κανένα συμπέρασμα από αυτά που έγιναν. Από τότε που έγινε μέχρι τώρα τι έχει γίνει; Στις 30 Μαΐου οι μηχανοδηγοί έχουν απεργία. Τι, έχουν πάθει παράκρουση αυτοί οι άνθρωποι; Λένε το πρόβλημα, και το πρόβλημα είναι πως πρέπει να εγκατασταθούν τα συστήματα. Εάν δεν το κατανοούν οι κυβερνώντες είναι δικό τους πρόβλημα και όχι της κοινωνίας και των θυμάτων».

«Ο κ. Τσίπρας κάνει τα πάντα όχι να  βοηθήσει τη χώρα αλλά να πλήξει τον Μητσοτάκη»

Ο κ. Μάξιμος Σενετάκης απάντησε πως από την πρώτη στιγμή που έγινε το δυστύχημα κινήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για να διευκαλυνθεί το έγκλημα ενώ αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

«Την προεκλογική περίοδο ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κάνει τα πάντα να φτιάξει μία κυβέρνηση με σκοπού όχι να  βοηθήσει τη χώρα αλλά να πλήξει τον Μητσοτάκη και κατά συνέπεια και τη χώρα. Ξεκίνησε με την προοδευτική κυβέρνηση, συνέχισε με την κυβέρνηση ανοχής και τώρα με την ειδικού σκοπού. Αυτή η πρόταση δεν είναι πρόταση διακυβέρνησης αλλά στασιμότητας. Προσπαθώντας να βρει λύσεις και συμμαχίες, είδαμε και την αναφορά του στους ψηφοδόχους της Χρυσής Αυγής, κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει περισσότερο πρόβλημα στη χώρα και όλα έχουν να κάνουν με την δική του επιβίωση».

«Γιατί να έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αν εκείνη εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς»

Ο κ. Μάνιος είπε με τη σειρά του πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη άμα δει να κλάνει κάτι.

«Εδώ και εννέα μήνες από τότε που ξεκίνησαν τα σκάνδαλα, ο υπεύθυνος εισαγγελέας δεν έχει κάνει τίποτα.  Δεν έχει γίνει τίποτα, γιατί να έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αν εκείνη εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς και μάλιστα αντιδημοκρατικούς; Από εκεί και πέρα, ο Τσίπρας δεν είπε ποτέ πως θα κάνουμε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Η κυβέρνηση που θέλει είναι μακράς πνοής για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα που την έχει οδηγήσει η ΝΔ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στο debate πως πρόκειται για σκάνδαλο. Τα σκάνδαλα ελέγχονται από τη δικαιοσύνη. Η Βουλή παραπέμπει πράγματα εάν είναι πολιτικό σκάνδαλο. Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα θα ζητηθούν οι ευθύνες. Δεν μπορούν να αποφευχθούν οι ευθύνες γιατί δεν παρακολουθούσαν πολίτες οι οποίοι  ήταν ύποπτοι για τη δράση τους αλλά την ηγεσία του στρατού. Πράγμα που βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. Παρακολουθούσαν δημοσιογράφους και πολιτικούς αρχηγούς. Εάν παρακολουθούσαν και άλλους ποιος θα μας το πει;».

«Προφανώς υπήρξαν στιγμές στην τετραετία που κάναμε λάθη»

Ο κ. Μάξιμος Σενετάκης απάντησε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο και ζητούν από τον λαό να κρίνει το έργο τους κατά την τετραετία αλλά και το πρόγραμμά τους.

«Προφανώς υπήρξαν στιγμές στην τετραετία που κάναμε λάθη και αυτά τα λάθη έχει γίνει ότι μπορεί να γίνει κοινοβουλευτικά  και έχει προχωρήσει και η δικαιοσύνη για να αποδώσει τις ευθύνες. Δεν είναι μόνο αυτό το διακύβευμα. Εμείς ζητάμε οι πολίτες να συγκρίνουν τη χώρα που παραλάβαμε το 19’ με τη χώρα  του 2023 και να αποφασίσουν εάν εμείς είμαστε αυτοί που θα συνεχίσουμε στο δρόμο του προόδου. Στην Κρήτη αντιμετωπίζουμε το ΠΑΣΟΚ γιατί ο κ. Ανδρουλάκης κατάγεται από το Ηράκλειο, οπότε υπάρχει μία δεξαμενή συγκοινωνούντων δοχείων με τον ΣΥΡΙΖΑ  και κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια να αυξήσουμε τα δικά μας ποσοστά  για να είναι η Κρήτη στο σύνολό της μπλε».

«Δεν άκουσα κανένα άνθρωπο να λέει θέλουμε τον Μητσοτάκη»

Ο κ. Μάνιος απάντησε πως το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία χώρα που δεν είχε να πληρώσει  μισθούς και συντάξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ την έβγαλε από τα μνημόνια.

«Δεν ήρθε καμία επιτροπή το 18’ και το 19’ να πει τι θα κάνουνε. Τους αφήσαμε στο ταμείο εγγύηση στους δανειστές μας 37 δισεκατομμύρια, φεύγουν και έχουν αφήσει 50  δισεκατομμύρια χρέος. Και έχουν δώσει τόσα σε απευθείας αναθέσεις. Κινούμαι στις αγορές και στις λαϊκές και δεν άκουσα κανένα άνθρωπο να λέει θέλουμε τον Μητσοτάκη. Να μην λένε την λέξη Μητσοτάκης γιατί ντρέπονται τι θα ψηφίσουν;».

Ο κ. Σενετάκης απάντησε πως ενδόμυχα και αυτοί που δεν ψηφίσουν Μητσοτάκη θα εύχονται να βγει Μητσοτάκης.


Πηγή