Εκλογές 2023: Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι πολιτικοί αρχηγοί

Το πρωί της Τετάρτης υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τους πολιτικούς αρχηγούς, στην ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 37 παρ. 2.

Όπως είναι γνωστό, τέτοια πολιτικά περιθώρια δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο ότι μετά το πέρας της σύσκεψης θα γίνει γνωστό ότι θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικρατέστερο επικεφαλής τον Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν απέδωσαν καρπούς. Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος στις εκλογές, πήρε για λίγες ώρες τη διερευνητική εντολή και την επέστρεψε τηλεφωνικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στη συνέχεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκαν από την Πρόεδρο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να πάρουν τη διερευνητική εντολή, ωστόσο δεν την παρέλαβαν.

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο


Πηγή