Εκλογές 2023: Προεκλογικός «πυρετός» ενόψει των κάλπεων της 25ης Ιουνίου

Καιρίδης: «Στις 25 Ιουνίου οι  κάλπες πρέπει να ξαναγεμίσουν – Να μην εφησυχάσουμε»

Ο κ. Καιρίδης μίλησε για το αποτέλεσμα των εκλογών και για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να αναλωθεί η προεκλογική περίοδος με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και με τον ανταγωνισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αλλά για να πούμε αυτά που πρέπει για το αύριο, για την επόμενη μέρα, για το διακύβευμα που έχουμε στις 25 Ιουνίου. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να εφησυχάσουμε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Φοβάμαι ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ θα βρεθούμε στο περιθώριο. Υπάρχει ο κίνδυνος του εφησυχασμού και πολύ σωστά μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η κάλπη είναι άδεια, και πρέπει να ξαναγεμίσει από την αρχή, δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Υπάρχει ο «κίνδυνος» περισσότερων κομμάτων στη Βουλή, τώρα είχαμε πεντακομματική, και τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή ανεβάζουν τον πήχη. Όταν λέω κίνδυνος εννοώ κίνδυνος για την αυτοδυναμία της ΝΔ. αυτό το 146 προέκυψε όχι μόνο από το πολύ υψηλό ποσοστό που πήραμε, το οποίο το πήραμε στη απλή ανόθευτη αναλογική, χωρίς τους όποιους εκβιασμούς που λένε, οι αντίπαλοι της ενισχυμένης, ότι έχει η ενισχυμένη. Υπήρχε μια ξεκάθαρη επιβράβευση», είπε αρχικά.

Και ένα μικρό ποσοστό να εφησυχάσει, και να πει ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε και δεν πειράζει, είναι ικανό να κάνει τη ζημιά. Ελπίζω να συζητήσουμε τα σημαντικά, να φύγουμε από την τοξικότητα που είχαμε, ο κόσμος δεν θέλει, άλλαξε σελίδα, θέλει να μιλήσει για το τώρα και το μέλλον, θέλει να μιλήσει συγκεκριμένα, θέλει να φύγει από τις ευκολίες της μεταπολίτευσης περί «δημοκρατικής» ή «φιλολαϊκής» παράταξης, τα «εμείς τα ξέρουμε όλα, εσείς είστε με τους ολιγάρχες» και όλες αυτές τις ανοησίες με τις όποιες πολλοί πορευτήκαν εύκολα και να μην κάνουν ουσιαστική δουλειά. Και να μιλήσουμε με επιχειρήματα για το τι χρειαζόμαστε συγκεκριμένα. Στο Δημόσιο για το πώς θα λειτουργήσει καλυτέρα με την αξιολόγηση, στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στις επενδύσεις και πώς θα τις φέρουμε, πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς και την παραγωγικότητα, πουν είναι προϋπόθεση, και όλα αυτά», συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.

Τι θα γίνει με την αναθεώρηση του Συντάγματος;

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει το Σύνταγμα και δεν θα κάνει μόνος του συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Καιρίδης επεσήμανε πως, «έκανε το λάθος η αντιπολίτευση να ξαναπέσει στην ίδια τοξικότητα που κάνει λόγο για “καθεστώς Μητσοτάκη”, για “Ερντογάν” και τέτοια. για να μιλήσουμε ουσιαστικά, το Σύνταγμά μας είναι από τα πιο αυστηρά του κόσμου, αναθεωρείται πάρα πολύ δύσκολα και προϋποθέτει δεύτερη εκλογή. Η αναθεωρητική διαδικασία θα εκκινηθεί μετά το 2025 διότι τότε συμπληρώνεται η 5ετία από την προηγούμενη αναθεώρηση, προφανώς χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις, και σε κάθε περίπτωση, αν ξεκινήσει θα μεσολαβήσουν άλλες εκλογές στις οποίες ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει. Δεν είναι του παρόντος και ούτε στις προθέσεις της κυβέρνησης. Ακόμα και το άρθρο 16 δεν θα αλλάξει έτσι, θα πρέπει να το προτείνει η επόμενη Βουλή για να το ψηφίσει η μεθεπόμενη Βουλή αφού μεσολαβήσουν εκλογές».

Τζάκρη: «Σήμερα θα χαράξουμε το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ – Υπήρχε παντοκρατορία της ΝΔ στα ΜΜΕ, δεν είχαμε χρόνο να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας»

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 20 μονάδες, αλλά και για τις εσωκομματικές «τριβές» που έχουν προκύψει.

«Είναι δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με άλλο εκλογικό σύστημα. Ο κύκλος της απλής αναλογικής έκλεισε, μιλάμε για κάτι διαφορετικό, σαν τα εκλογικά συστήματα του παρελθόντος. Το ζητούμενο είναι το αφήγημα, και αυτό θα χαράξουμε σήμερα στην κεντρική επιτροπή, το οποίο θα είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που είχαμε την πρώτη φορά, αν καταφέραμε να το επικοινωνήσουμε με την εσφαλμένη κατά την άποψή μου επικοινωνιακή  καμπάνια που είχαμε και με τον περιορισμένο τρόπο από τα ΜΜΕ, λόγω ότι επιμερίζεται ισότιμα ο χρόνος σε όλα τα κόμματα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει με όρους ισοτιμίας πριν από την προεκλογική περίοδο και μία συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε. Τα κανάλια δεν μας έδωσαν χρόνο να προβάλλουμε το πρόγραμμά μας και υπήρχε συζήτηση ζητημάτων κουτσομπολιού, για παράδειγμα τα θέματα με τον κ. Παπαδημούλη που άνοιξαν αλλά είναι θέμα κουτσομπολιού, γιατί είναι αστειότητες. Ήμασταν στα κανάλια άλλα δεν βάζαμε εμείς την ατζέντα. Υπήρχε παντοκρατορία της ΝΔ στα ΜΜΕ, είναι αδιαμφισβήτητο, εμείς ουδέποτε θέσαμε το πρόγραμμα μας. όλα τα ζητήματα που ήταν σημαντικά, επισκιάστηκαν και τείνουν να ξεχαστούν.

Από πού δεν επικοινωνήθηκαν σωστά;

Σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, «και από τα ΜΜΕ αλλά και από το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επικοινωνιακή μας καμπάνια θα έπρεπε να εστιαστεί περισσότερο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το ένα και μοναδικό πολίτικό κεφάλαιο και για το ΣΥΡΙΖΑ και για την κεντροαριστερά. Έχει ένα μοναδικό προτέρημα για την πολιτική ζωή του τόπου. Πέρα από το δημοκρατικό ήθος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως βασικό προτέρημα την εντιμότητα. Δεν νομίζω ότι έχει εξαφανιστεί η Πόπη Τσαπανίδου, είναι εκλεγμένη βουλευτής. Δεν είναι θέμα ενός προσώπου η επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η συζήτηση θα γίνει την επόμενη μέρα, και θα είναι αναλυτική συζήτηση. Όλοι κάνουν λάθη, είναι γενικό το θέμα».

«Στα κόμματα εξουσίας, όλα τα στελέχη συμβάλλουν στην πορεία του κόμματος και όλοι είναι συνυπεύθυνοι για τη θετική ή αρνητική πορεία του κόμματος που υπηρετούν. Στην περίπτωση αυτή, αυτό που προέχει είναι να είναι όλα τα στελέχη να είναι ενωμένα για να αντιμετωπίσουν αυτό που θα συμβεί εάν κυβερνήσει ο Μητσοτάκης. Να επικοινωνήσουμε στον λαό τις θέσεις μας. Φταίμε όλοι μας. Έγινε μεμονωμένη προπαγάνδα για κάποια λάθη που έκαναν  κάποιοι και δώσανε έμφαση σε αυτό. Είχαμε την διαχειριστική επάρκεια να πείσουμε για τις θέσεις αυτές, δεν μας δόθηκε ο χρόνος να τα επικοινωνήσουμε στον κόσμο. Δόθηκε υπερβάλουσα έμφαση στο ατόπημα του κ. Κατρούγκαλου, το οποίο στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Χριστοδουλάκης: « Πολιτικά αντίπαλός μας είναι η ΝΔ πλέον – Η ΝΔ είχε ενισχυμένη ανοχή γιατί συγκρίθηκε με την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ»

Με τη σειρά του ο κ. Χριστοδουλάκης τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών και για την άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαΐου σημείωσε μία ενίσχυση των ποσοστών του κατά 50%, είναι κάτι που μας κάνει χαρούμενους, δεν είναι όμως ο τελικός στόχος. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει ενισχυόμενη δυναμική. Η κριτική που ασκήσαμε προεκλογικά στη ΝΔ, για τα ζήτημα που θεωρούμε ότι υπάρχουν έξω στην κοινωνία, εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα. Εξακολουθούν να υπάρχουν τα ζητήματα με την υψηλή έμμεση φορολογία, ενέργειας, αισχροκέρδεια στην αγορά, το μοντέλο επιδοματικής εξάρτησης που ακολούθησε η ΝΔ με οριζόντιο τρόπο χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το μοντέλο απαξίωση της δημόσιάς υγείας, τις εργασιακές σχέσεις, την ημιδιόρθωση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου ή του ΕΚΑΣ. Το κράτος που λειτούργησε όρους θεσμικής απαξίωσης, ζητήματα όπως το ιδιωτικό χρέος ή η προστασία της 1ης κατοικίας. Αυτά αφορούν τον κόσμο και αυτή εξακολουθεί να είναι η δική μας ατζέντα», τόνισε αρχικά.

Και πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης: «Δυστυχώς παρά ζητήματα αυτά, η ΝΔ φαίνεται ότι πήρε μία ενισχυμένη ανοχή στις εκλογές. Για εμάς υπάρχει ερμηνεία και λόγος, και είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε το προτέρημα να συγκρίνεται με την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσαίπρ5α, να αρθρώσει μία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Και αποδείχθηκε αυτό στο αποτέλεσμα των εκλογών. Για εμάς υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα ενώπιον του ελληνικού λαού. Πολιτικά αντίπαλές μας είναι η ΝΔ. εμείς ζητάμε την ακόμα ισχυρότερη ενίσχυση των ποσοστών μας για δύο λόγους· ώστε πρώτον να λειτουργήσουμε ως ανάχωμα για τα προαναφερθέντα κρίσιμα ζητήματα, και δεύτερον για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε σιγά σιγά έναν διαρκώς ενισχυόμενο υπεύθυνο προοδευτικό πόλο που θα ορθώσει μία αντιπρόταση διακυβέρνησης και να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό και στη χώρα, την κοινωνία και τη νέα γενιά».

Αναφορικά με τον στρατηγικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως, «στόχος μας η αξιωματική αντιπολίτευση και το λέω ως προς τον στρατηγικό μας ρόλο. Όταν η ΝΔ έχει πάρει 40%, εμείς δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να επιβάλλουμε ατζέντα σε ένα σχήμα διακυβέρνησης, που συζητούσαμε πριν τις εκλογές. Ο στόχος μας είναι ένας ενισχυμένος ρόλος στην αντιπολίτευση. Προφανώς για εμάς υπάρχει η προοπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι εύκολο  να καλύψεις 10 μονάδες σε έναν μήνα, για να είμαστε ρεαλιστές, αλλά ζητάμε αυτή η έναρξη της αλλαγής των συσχετισμών να συνεχιστεί για να έχουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και πάλι στο πολιτικό σύστημα, το έχει ανάγκη η χώρα».


Πηγή