Εκλογές 2023: Ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ιωάννη Σαρμά

Η πλειονότητα των μελών της νέας κυβέρνησης προέβη σε θρησκευτικό όρκο, ενώ η υπουργός Εσωτερικών με το τιρκουάζ σακάκι, Καλλιόπη Σπανού, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς, προχώρησαν σε πολιτικό όρκο.

Μετά την ορκωμοσία τους, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης αμέσως έπιασαν δουλειά, συγκαλώντας το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου.

Ο νέος υπουργός Παιδείας προσερχόμενος ιδιαίτερα ευδιάθετος στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε πως το μυαλό του είναι στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες.

«Είμαι δάσκαλος 50 χρόνια, το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες. Μου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός να αναλάβω, αιφνιδιάστηκα», δήλωσε ο Χρήστος Κίττας.

Νωρίτερα είχαν προσέλθει ο πρώην υφυπουργός και νυν υπουργός Αμύνης, Αλκιβιάδης Στεφανής και οι ντυμένες στα λευκά Ιωάννα Δρέττα και Αναστασία Κοττανίδου με την τελευταία μάλιστα να δηλώνει έτοιμη να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υγείας.

Πρέσβης επί τιμή, έμπειρος διπλωμάτης και με μακρά θητεία σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον, ο Βασίλης Κασκαρέλης αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ένα κρίσιμο υπουργείο μεσούσης μάλιστα τουρκικών εκλογών.

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρέπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους χωρίς κανένα κενό», δήλωσε ο κ. Κασκαρέλης.

Συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου εισήλθε στο Προεδρικό μέγαρο για να ορκιστεί ως νέα υπουργός εργασίας.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που αναλαμβάνω αυτό το υπουργείο που θα βοηθήσω να συνεχίσει τη λειτουργία του ο κρατικός μηχανισμός», δήλωσε.

Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί

Πρώτος τον κύκλο υπογραφών του σχετικού πρωτοκόλλου, άνοιξε ο καθηγητής και νυν υπουργός επικρατείας Βασίλης Σκουρής. Ένας άνθρωπος κοντά στον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος άλλωστε τον συνόδευσε και κατά τη χτεσινή του ορκωμοσία.

Σειρά είχε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώην υποδιοικήτρια της Τράπεζας Ελλάδος, Ελένη Λουρή, ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ μετά τους Κασκαρέλη και Στεφανή την υπογραφή του έβαλε ο Χρήστος Κίττας. Ένα πρόσωπο έντονου συμβολισμού καθώς είχε θητεύσει ως πρύτανης του καποδιστριακού στα ταραγμένα γεγονότα με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά την Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, τη μοναδική υπουργό που επέλεξε να φορέσει φούστα, σειρά είχε η νέα υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου. Ένα πρόσωπο που γνωρίσαμε την περίοδο της πανδημίας ως συντονίστρια όλων των εντατικών της χώρας.

Ένας πολύπειρος στρατηγός και πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, ο Χαράλαμπος Λαλούσης θα ηγηθεί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Ένα πρόσωπο μεγάλης αποδοχής ο σπουδαίος συνθέτης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Γιώργος Κουμεντάκης, που ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού..

Δύο άνθρωποι των οποίων η δουλειά αναγνωρίστηκε στα αντίστοιχα υπουργεία ήταν η Καλλιόπη Σπανού, η οποία παραμένει υπουργός Εσωτερικών για να φέρει εις πέρας και αυτές τις εκλογές όπως έκανε και την 21η Μαΐου και ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος από υφυπουργός αναβαθμίστηκε σε υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Κόκκινες γραβάτες επέλεξαν να φορέσουν οι Παντελής Κάπρος και Σωκράτης Κάτσικας που αναλάμβάνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αντίστοιχα.

Τα ηνία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει ο Ιωάννης Γκόλιας. Του υπουργείου Ναυτιλίας ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού, Θεόδωρος Κλιάρης και της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Ηρακλειώτης καθηγητής Γεώργιος Τσακίρης.

Η κομψή και ντυμένη στα λευκά Ιωάννα Δρέττα είναι μία από τις συνολικά 5 γυναίκες της νέας κυβέρνησης, η οποία λόγω της μεγάλης εμπειρίας της στον κλάδο θα ηγηθεί του υπουργείου Τουρισμού.


Πηγή