Εκλογές 2023: Οι Έλληνες ψηφίζουν τη νέα τους κυβέρνηση- Δείτε live στο MEGA όλες τις εξελίξεις

Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία

Σήμερα Κυριακή, οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν έως τις 19.00 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, 9,8 εκατομμύρια εκλογείς ψηφίζουν στα 21.521 εκλογικά κέντρα για να εκλέξουν τας κόμματα και τους εκπροσώπους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων, (SRT), οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν τη δυνατότητα και θα τους ζητηθεί να μεταδώσουν σε 3 χρονικές περιόδους, 10.00-10.30, 13.00-13.30 και 16.00-16.30 θα πρέπει να δηλώσουν τις προσελεύσεις προκειμένου να υπάρχει μία εικόνα για το πόσοι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα.

Πρώτα θα μεταδοθούν οι συνδυασμοί και στη συνέχεια οι σταυροί.

Υπενθυμίζεται πως για τα άτομα με κινητικά προβλήματα το κάθε εκλογικό κέντρο είναι υποχρεωμένο να είναι στο ισόγειο ένα τμήμα στο οποίο θα πηγαίνουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η διαδικασία θα είναι η εξής: Θα μπαίνουν μέσα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα του βρίσκει σε ποιο τμήμα είναι εγγεγραμμένοι, θα τους σβήνει, θα δίνει το ψηφοδέλτιο στον δικαστικό αντιπρόσωπο του τμήματος που θα πήγαινε κανονικά ο ψηφοφόρος και εκείνος θα ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη και έπειτα θα ενημερώνει ότι έχει προσέλθει ο συγκεκριμένος πολίτης και στη συνέχεια να τον σβήσει από τον κατάλογο.

Προβλήματα υπήρξαν στην ενεργοποίηση του συστήματος των αποτελεσμάτων  όταν ξεκίνησε η ψηφοφορία. Εάν δεν καταφέρουν να επιλυθούν, θα υπάρξει αλλαγή των συσκευών SRT.

Σε πολλά εκλογικά κέντρα σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης, τα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους με το «καλημέρα» καθώς, τα άτομα που θα στελέχωναν τις εφορευτικές επιτροπές δεν έχουν προσέλθει στα εκλογικά κέντρα, για να «τρέξουν» τη διαδικασία.


Πηγή