Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε και επέστρεψε αυθημερόν την πρώτη εντολή

Αυθημερόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε και επέστρεψε την πρώτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακριβώς στις 12.30 πήγε με τα πόδια από το Μέγαρο Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο, παρέλαβε την εντολή όπως προβλέπει το Σύνταγμα και αμέσως ξεκαθάρισε τις προθέσεις του.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω βέβαια να επισημάνω ότι, αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι χρέος του να πάει ο τόπος γρήγορα στις δεύτερες εκλογές ξεπερνώντας το εμπόδιο, όπως είπε, της απλής αναλογικής

«Γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης, το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι βέβαιη ότι όλοι θα συμβάλουν, ο καθένας από την πλευρά του, με την τήρηση φυσικά των προβλεπόμενων διαδικασιών, να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατόν στο καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και λίγο μετά τηλεφώνησε διαδοχικά στον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Ανδρουλάκη, το Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Κυριάκο Βελόπουλο στους οποίους επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εύχομαι και ελπίζω σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε λίγο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για τα πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης στον κ. Τσίπρα ότι μπορεί η νέα Βουλή να ορκιστεί την ερχόμενη Κυριακή και να διαλυθεί τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή ενώ φαίνεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης που θα την πάρει μετά, θα την επιστρέψει σύντομα.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και μετά τη ορκωμοσία και διάλυσης της Βουλής θα ξεκινήσει επίσημα η νέα προεκλογική περίοδος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος το momentum της στιγμής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή σε χρόνο dt, με διαδικασία fast track και με το βλέμμα στραμμένο ήδη στις δεύτερες εκλογές με στόχο να γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Το είπε άλλωστε ευθέως στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε το μεσημέρι με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και ήδη σχεδιάζει τις επισκέψεις και τις ομιλίες του σε όλη τη χώρα στη δεύτερη προεκλογική περίοδο που φαίνεται πιθανό μόλις σε μια εβδομάδα από τώρα να ξεκινήσει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι εκτός του συμπεράσματος βγήκε από τις χθεσινές εκλογές ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να έχει το τιμόνι της χώρας η ΝΔ με αυτοδυναμία, υπάρχει και η σύνοδος κορυφής στις 29-30 Ιουνίου στην οποία η χώρα θα πρέπει να έχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση.

Παράλληλα, στόχος είναι να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός και αποσυσπείρωση και όσοι ψήφισαν ΝΔ χθες να προσέλθουν και στις επικείμενες εκλογές και να την ψηφίσουν ξανά.


Πηγή