Εκλογές 2023: Η επιμονή της ΝΔ στην αυτοδυναμία, το «χαστούκι» στον ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας στο MEGA ο βουλευτής ΝΔ Μάκης Βορίδης σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, τονίζοντας πως το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ έδειξε μεγάλη νίκη, ενώ η απόσταση που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της πρωτιάς.  Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί τα στελέχη του κόμματος είναι ο κίνδυνος να σημειωθεί χαλάρωση.

«Δεν θέλουμε να μηδενίσουμε τα αποτελέσματα, αλλά λέμε ότι παραμένει ως κεντρικό θέμα η αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου και η αυτοδύναμη κυβέρνηση».

«Λέμε ότι θέλουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγχωρέστε με, το ποσοστό που κατέγραψε η ΝΔ δεν είναι μακριά από το 38,5% – 39%. Μία οποιαδήποτε χαλάρωση, ένας εφησυχασμός που υποτιμά ότι έχουμε μπροστά μας νέες εκλογές κι ότι τελειώσαμε, είναι λάθος προσέγγιση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Μάκης Βορίδης άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες σε περίπτωση που η ΝΔ δεν βγει αυτοδύναμη, ενώ τόνισε πως αυτή τη στιγμή πολιτικός αντίπαλος του κόμματος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά η αποσυσπείρωση και η χαλάρωση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφαγε σφαλιάρα, έφαγε μπουνιά στο κεφάλι»

Το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης έφερε μεγάλο σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, οι οποίοι εργάζονται πάνω στην επανεκκίνηση του κόμματος ενόψει της μάχης της δεύτερης κάλπης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφαγε σφαλιάρα, έφαγε μπουνιά στο κεφάλι. Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή και προχθεσινή του δήλωση δείχνει ότι είναι ένας δυνατός άνθρωπος και πολιτικά παλικάρι για να αντέξει. Μένει όρθιος και μας οδηγεί στην εκλογική μάχη», είπε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος. «Να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι κυβέρνηση αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Ο λαός διαλέγει και ο λαός αποφασίζει. Ο κος Γεωργιάδης έκανε μία απόλυτα αλαζονική δήλωση. Όταν ο συνταγματικός νομοθέτης έφτιαχνε το Σύνταγμα κι έβαζε το 180, το έβαζε είτε για να επιτυγχάνει συναινέσεις μεταξύ μεγαλύτερων κομμάτων είτε για να υπάρχει συναίνεση του μεγαλύτερου κόμματος με τα μικρότερα. Ποτέ κανείς στη μεταπολίτευση δεν διανοήθηκε να κάνει συνταγματική αναθεώρηση χωρίς τις κομματικές συναινέσεις είτε των δύο μεγάλων κομμάτων είτε του μεγάλου κόμματος με τα μικρότερα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κο Ζαχαριάδη, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλέσει τους πολίτες να συσπειρωθούν ώστε να αποτρέψουν την πολιτική ηγεμονία και να ισχυροποιήσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλαζονεία»

Από την άλλη, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος τόνισε πως η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία αξιόπιστη αντιπολίτευση.

«Κάθε κόμμα είναι στην τάξη που του έταξε ο λαός. Έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα της κάλπης είναι ο έκαστος εφ’ω ετάχθη. Για εμάς, ευρύτερα για τη δημοκρατική παράταξη, είναι να αποκτήσουμε μία ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση. Τελικά αυτό που έλειψε είναι η αξιοπιστία και στο περιεχόμενο και το ύφος της αντιπολίτευσης. Αξιοπιστία και συνέπεια».

«Έχουμε ρεαλισμό και ταπεινότητα, δεν έχουμε αλαζονεία. Υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το τελικό αποτέλεσμα. Είναι απόλυτα εξηγήσιμη, αλλά δεν επιτρέπεται να καταλογεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ έπαρση και αλαζονεία», συμπλήρωσε.


Πηγή