Εκλογές 2023: Η Ελλάδα στις κάλπες – Μέχρι τις 7 το απόγευμα θα μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες

Οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν έως τις 7 το απόγευμα έχοντας μαζί τους  αστυνομική ταυτότητα σε φυσική ή σε ηλεκτρονική μορφή, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας. Οι πρώτοι ψηφοφόροι έσπευσαν στα εκλογικά κέντρα λίγα λεπτά μετά  το άνοιγμα της κάλπης για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι σημερινές εκλογές, διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, και ψηφίζουν για πρώτη φορά περισσότεροι από τετρακόσιοι 40χιλιάδες νέοι εκλογείς, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του εξωτερικού που ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία και προσήλθαν χθες στις κάλπες στον τόπο διαμονής τους.

Μικροπροβλήματα σε δύο εκλογικά τμήματα στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο 55ο Δημοτικό σχολείο και τo 513 Εκλογικό Τμήμα της Πάτρας καθώς δεν προσήλθαν εγκαίρως τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Όσο για την προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ψηφίσουν με το άνοιγμα της κάλπης ώστε να αποφύγουν καθυστερήσεις και ουρές που ενδεχομένως παρατηρηθούν τις επόμενες ώρες.

Ανοιχτά μέχρι τις 7 το απόγευμα θα είναι τα γραφεία ταυτοτήτων στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης, δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς άσκησε το το εκλογικό του δικαίωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον γιο και την κόρη του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε στην Κυψέλη.

Στη γενέτειρά του, στο Ηράκλειο Κρήτης, και συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο 152ο εκλογικό τμήμα του δήμου Λαμιέων (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας), ψήφισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 20.30  εκτιμάται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει την πρώτη ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος καθώς θα έχει ενσωματωθεί το 10% των τμημάτων ενώ μέχρι τις 22.00 το βράδυ η ενσωμάτωση θα αγγίξει το 80%.


Πηγή