Εκλογές 2023: Εντολή για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης έδωσε η ΠτΔ

Ο κ. Σαρμάς, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού, έλαβε από την κα. Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Αύριο, στις 4 το απόγευμα αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία του κου. Σαρμά ως πρωθυπουργού και την Παρασκευή θα ορκιστούν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης και θα ακολουθήσει η παράδοση παραλαβή των υπουργείων. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου, με το επιτελείο του πλέον, να μεταφέρεται στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς».

Σύγκλιση αρχηγών, απόκλιση απόψεων

25 λεπτά κράτησε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νωρίτερα το πρωί, όπου και επικυρώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής, οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να παράσχουν πλήρη ενημέρωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως περιοδείες σε όλη τη χώρα, με αφετηρία την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποτίμηση των εκλογών της 21ης Μαΐου και να ξεκινήσει η χάραξη της νέας εκλογικής στρατηγικής. Με την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να συνεδριάζει αύριο το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Έτοιμοι για τις 25 Ιουνίου οι πολιτικοί αρχηγοί

Από την πλευρά του, στην τοποθέτησή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ φέρεται να ανέφερε:

«Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, θα πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση για τα κρίσιμα θέματα που θα κληθούν να χειριστούν. Αλλά και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία».

Τις επόμενες ημέρες, ο Ανδρουλάκης, μάλιστα, αναμένεται να καλέσει όλους τους υποψήφιους βουλευτές, είτε εξελέγησαν είτε όχι, για να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου.

Μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τα γραφεία του κόμματος στον Περισσό δήλωσε:

«Με τις θεσμικές διαδικασίες να επιταχύνονται για την διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, στην τοποθέτησή του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε και εκείνος με τη σειρά του τη σημασία των προσώπων που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, αναφέροντας τις εκλογές της Τουρκίας την Κυριακή, άποψη η οποία δέχθηκε αποδοχής».

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα εκείνων που θα αναλάβουν καθήκοντα στην νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο διάλογος της ΠτΔ με τους πολιτικούς αρχηγούς

ΠτΔ: Δεν προκύπτει κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούμε για νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου; Θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση.

Ανδρουλάκης: Ιδιαίτερα μετά τις τουρκικές εκλογές, έχει σημασία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να τοποθετηθούν πρόσωπα που γνωρίζουν το χαρτοφυλάκιο.

Ανδρουλάκης: Πρόσωπο κοινής αποδοχής πρέπει να είναι και ο υπουργός οικονομικών διότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και είναι καλό να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις.

Βελόπουλος: Έχουν μεγάλη σημασία τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στο Εξωτερικών και στο Άμυνας. Πρέπει να είναι σοβαρά, με κύρος.

Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ιωάννης Σαρμάς – Πρωθυπουργός

2019 – Νοέμβριο 2023: Πρόεδρος του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου

Μάιος 2022: Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Νοέμβριος 2022: Eπίτιμος διδάκτωρ Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου

Μάρτιος 2023: Eπίτιμος διδάκτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Παύλος Αποστολίδης – Υπουργός Άμυνας

-Διπλωμάτης

-Πρέσβης επί τιμή

-Πρώην διοικητής ΕΥΠ

-Πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Χαράλαμπος Λαλούσης – Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

-Πρώην Αρχηγός ΓΕΣ

Ευάγγελος Τουρνάς – Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

-Πρώην υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

-Πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Αναστασία Κοτανίδου – Υπουργός Υγείας

-Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

-Με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην πανδημία του κορωνοϊού

-Επικεφαλής ειδικής Επιτροπής διαχείρισης των κλινών στις ΜΕΘ

-Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας

Μάρα Νικολαΐδου – Υπουργός Παιδείας

-Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου


Πηγή