Εκλογές 2023: Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει συγκυβέρνηση. Ως εκ τούτου βεβαίως ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω την εντολή επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε όπως είπε την ευθύνη του αποτελέσματος των εκλογών, αλλά ξεκαθάρισε, ότι θα παραμείνει για να δώσει, όπως είπε τη μάχη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τους πολίτες, λέγοντας πως θα είναι οδυνηρό και γι’ αυτούς που ψήφισαν ΝΔ».

Προς ολοταχώς για τις 25 Ιουνίου

Μετά την επιστροφή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στις 6 και μισή το απόγευμα. Θεωρείται πιθανό ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης να εκκινήσει τις διαδικασίες, αλλά να παραδώσει και εκείνος αμέσως την εντολή.

Κατόπιν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα δώσει εντολή για σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ημερομηνία των νέων εκλογών θα είναι στις 25 Ιουνίου.

Στόχος των πολιτικών δυνάμεων είναι η επίσπευση των διαδικασιών για σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής, κάτι που αναμένεται να γίνει την Κυριακή. Η νέα Βουλή θα έχει μικρή διάρκεια, καθώς τη Δευτέρα θα προχωρήσει η διάλυση του Σώματος ώστε στις 25 Ιουνίου να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Το timeline των εκλογών

Σήμερα στις 18:30 διερευνητική εντολή Ανδρουλάκης.

Σήμερα το βραδύ: Η ΠτΔ διαπιστώνει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Τετάρτη: Η ΠτΔ καλεί τον Ιωάννη Σαρμά νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Πέμπτη απόγευμα: ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Παρασκευή: παράδοση και παραλαβή των υπουργείων.

Κυριακή: 18:00 ορκωμοσία Βουλής.


Πηγή