Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ποιοι θα την απαρτίζουν

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών, θα συγκροτήσει κυβέρνηση με επικεφαλής δικαστικό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο/ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή».

Αυτός είναι ο επικρατέστερος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Οι 3 υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Ιωάννης Σαρμάς.

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα. Κατά την αναγόρευση του Ιωάννη Σαρμά σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον είχε χαρακτηρίσει «πολυσχιδή, βαθυστόχαστο, συστηματικό και ακούραστο θεράποντα της νομικής επιστήμης. Ένα χαλκέντερο ερευνητή και συγγραφέα, μια πολυγραφότατη και επιδραστική προσωπικότητα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας».

Το ΒΗΜΑ» αποκαλύπτει και τα ονόματα των πιθανών υπουργών της κυβέρνησης.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι δύο πρέσβεων επί τιμή. Του πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη (είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ) για το υπουργείο Εξωτερικών και του πρέσβη επί τιμή Παύλου Αποστολίδη (πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία) για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο τρίτο νευραλγικό υπουργείο, αυτό της Κλιματικής Αλλαγής, αναζητείται υπηρεσιακός υπουργός.

Η θέση δε είναι διόλου αδιάφορη, καθώς μέσα στο καλοκαίρι ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι μεγάλος.

Την Πέμπτη ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Κλείνει σήμερα οπ κύκλος των άκαρπων διερευνητικών εντολών. Στη συνέχεια, η ΠτΔ θα κάνει αύριο την ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης τηλεφωνικά και στη συνέχεια θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Ιωάννη Σαρμάς.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης. Ασύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή, υπουργός Εσωτερικών θα παραμείνει η κ. Καλλιόπη Σπανού.


Πηγή