Αυτό απάντησε σε σχετικό ερώτημα του CNN Greece η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Σόφι Ινβέλτ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή.
Ως προς το αν έχουν βάση οι κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης πως η αντιπολίτευση δημιουργεί τοξικό κλίμα, η κυρία Ινβέλτ απάντησε πως την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει η PEGA όποια χώρα κι αν επισκέπτεται.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της PEGA, Γερούν Λέναρντ, ο οποίος μίλησε για ευθύνη όλων των κομμάτων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και για την ανησυχία του για το ότι δεν κατέληξαν σε κοινό πόρισμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Δήλωσε, επίσης, πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία και την Πολωνία, αλλά πως η σχετική νομοθεσία χρειάζεται βελτίωση.
Στην κοινή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές επισήμαναν την αναγκαιότητα πιο ενδελεχούς έρευνας, πως δεν έχουν πολλά στοιχεία στη διάθεσή τους και δεν μπόρεσαν να εξετάσουν όλους τους κρίσιμους μάρτυρες.
Εξέφρασαν την έκπληξή τους για το ότι η επιτροπή της Βουλής δεν κατέληξε σε κοινό πόρισμα, ζήτησαν, όπως κι αν έχει, τη δημοσιοποίησή του για το δημόσιο συμφέρον και πως άκουσαν με προσοχή τις κυβερνητικές προτάσεις για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.
Πιο επικριτική ήταν η εισηγήτρια, η οποία ναι μεν παραδέχθηκε ότι δεν έχουν στέρεες αποδείξεις γιατί δεν έχουν όλα τα κομμάτια του παζλ στη διάθεσή τους, αλλά διαθέτουν ισχυρές ενδείξεις πως όλα οδηγούν σε κυβερνητικούς κύκλους εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
Η κυρία Ινβέλτ μίλησε για την παρακολούθηση των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Τάσου Τέλλογλου και Σταύρο Μαλιχούδη, καθώς και για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία συνέδεσε με το ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ που ήταν αρνητικός σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.
Αναφέρθηκε και στην παρακολούθηση Σπίρτζη, τον οποίο χαρακτήρισε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενη πως η κυβέρνηση είχε και τα κίνητρα και τα μέσα και την ευκαιρία για να προχωρήσει στο σύνολο των παρακολουθήσεων.
«Πρέπει όλα να βγουν στο φως πριν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα», υπογράμμισε η κυρία Ινβέλτ, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει ένα προσχέδιο πορίσματος της επίσκεψης της PEGA στη χώρα μας και στην Κύπρο.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου το λόγο πήραν οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές της PEGA.
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) υποστήριξε πως από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σύνδεση της κυβέρνησης με τις νόμιμες επισυνδέσεις, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατό να εκτοξεύονται κατηγορίες χωρίς να υπάρχουν γερά στοιχεία.
Από την άλλη, ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, Ευρωπαϊκή Αριστερά) σημείωσε πως η PEGA δεν έλαβε ουσιαστικές απαντήσεις, όπως γιατί ήταν λανθασμένη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη όταν την ίδια ώρα η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Η σιωπή μοιάζει περισσότερο με ενοχή», παρατήρησε ο ίδιος.
cnn.gr