ΕΥΠ: Ρωσίδα κατάσκοπος της διπλανής πόρτας στο Παγκράτι – Πώς αποκαλύφθηκε η «Μαρία Τ.»

Παντρεμένη με Ρώσο πράκτορα, ερωτευμένη, για τα μάτια του κόσμου, με Έλληνα ανυποψίαστο νεαρό. Το «στήσιμο» του χαρακτήρα της κόστισε 5 εκατ. ευρώ.

Ζούσε στο Παγκράτι, αντλούσε πληροφορίες και τις μετέφερε στους εντολείς της, εκτελώντας τις οδηγίες που είχε λάβει με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς ποτέ κανείς να υποψιαστεί το παραμικρό.

Αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από το καλύτερο σενάριο χολιγουντιανής ταινίας κατασκόπων.

Πώς «ξεσκέπασαν» την πράκτορα

Απόρρητες πληροφορίες έφθασαν στις αρχές του χρόνου στην ΕΥΠ, για την κατασκοπευτική δράση μιας γυναίκας με το όνομα «Μαρία Τσάλλα».

Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα αυτή χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε πλαστή ληξιαρχική πράξη γέννησης με τα στοιχεία ενός μωρού που είχε πεθάνει στη γέννα.

Η «Μαρία Τσάλλα» είναι στην πραγματικότητα η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα.

Η κατάσκοπος όμως είχε ήδη προλάβει να διαφύγει. Πριν από δύο μήνες, οι Αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφό της. Έτσι, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ανακάλεσαν την «Τσάλλα» στη Μόσχα για να την «εξαφανίζουν».

Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη και την υπάλληλό της στο μαγαζί με πλεκτά που διατηρούσε στο Παγκράτι, επικαλέστηκε λόγους υγείας και τους ανακοίνωσε ότι δε θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λαπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.

Οι «Illegals»

Η Ιρίνα, ανήκει στην κατηγορία των «Illegals», κατασκόπων που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, πράκτορες άρτια εκπαιδευμένοι στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Όταν κριθεί αναγκαίο, τοποθετούνται στο εξωτερικό, αναλαμβάνουν κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Πράκτορες με βαθιά κάλυψη, χωρίς διπλωματικό διαβατήριο που δεν εμφανίζονται ποτέ στη ρωσική πρεσβεία, δρουν αυτόνομα έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από την αρχή της αποστολής τους.

Εμφανίζονται ως νόμιμοι πολίτες μιας χώρας, με σκοπό να μένουν εκεί για πολλά χρόνια, στέλνοντας στοιχεία, καλυμμένοι πλήρως κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας, ένα επάγγελμα και μια κοινωνική ζωή, που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και τον γάμο.

Ο χαρακτήρας των 5 εκατ. ευρώ

Η Ιρίνα παρουσιάστηκε ως «Μαρία Τσάλλα» στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2018. Δήλωσε παιδί Ελλήνων ομογενών και έστησε μια ζωή από την αρχή.

Άνοιξε ένα κατάστημα στο Παγκράτι, έμενε σε ένα σπίτι δίπλα στο μαγαζί και λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας που εμφάνιζε ως χόμπι.

Είχε φίλους, έκανε σχέση με έναν νεαρό και συνήθιζε να έχει έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έκανε ό,τι ήταν δυνατό χωρίς να κινεί υποψίες για την δράση της. Αυτός ο χαρακτήρας υπολογίζεται ότι κόστισε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες 5 εκατ. ευρώ.

Η κατάσκοπος διατηρούσε κυριολεκτικά μια διπλή ζωή. Την ώρα που στην Ελλάδα εμφανιζόταν ερωτευμένη με τον Έλληνα σύντροφό της, στην πραγματικότητα ήταν παντρεμένη με Ρώσο πράκτορα, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Βραζιλία, με το όνομα Ντάνιελ Κάμπος, ο οποίος επίσης διατηρούσε σχέση με άλλη γυναίκα.

Τον Ιανουάριο που η «Μαρία» εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, χάθηκαν τα ίχνη και του Ρώσου συζύγου της.

Μάλιστα η σύντροφός του, τον δήλωσε αγνοούμενο, αναρτώντας αναζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την περίοδο που η Ιρίνα έζησε στην Ελλάδα, φαίνεται από τις αναρτήσεις της ότι ταξίδεψε στο Ούρο Πέτρο, μια πόλη της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2019. Οι Αρχές θεωρούν βέβαιο, πως σκοπός ήταν να επισκεφθεί τον πράκτορα σύζυγό της.

Η μυστική αποστολή

Η κατάσκοπος δρούσε ανεξάρτητα στην Ελλάδα χωρίς να έχει καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και πλέον η έρευνα των ελληνικών Αρχών στρέφεται στο να διαπιστωθεί ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας.

Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα δε, της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι δεν αποκλείεται η δράση της να έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.


Πηγή