Εφορία: «Καταιγίδα» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών

«Χτυπά» και πάλι το ηλεκτρονικό «σφυρί» της Εφορίας. Έπειτα από μια περίοδο νηνεμίας σχεδόν δύο μηνών -Αύγουστος και Σεπτέμβριος- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμμάτισε την επανεκκίνηση πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο από τις 16 Οκτωβρίου.

Όσοι χρωστούν στο Κράτος, αλλά και όσοι υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να δημιουργήσουν οφειλές βρίσκονται πλέον υπό διαρκή πίεση. Και αυτό γιατί πέρα από τους πλειστηριασμούς πληθαίνουν και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μάλιστα, από τις αρχές της χρονιάς έχουν γίνει περισσότερες από 35.000 κατασχέσεις λογαριασµών.

Σε συνδυασμό με τους 31 πλειστηριασμούς ακινήτων που βάζει μπροστά η Εφορία από τα μέσα του τρέχοντος μηνός, γίνεται εμφανές πως το Κράτος επιχειρεί να στείλει μήνυμα στους οφειλέτες του δημοσίου ότι εφόσον δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, η περιουσία τους θα κατασχεθεί από το Δημόσιο.

Ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Είναι χαρακτηριστικό πως διαμορφώνεται ένας ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούµενο µε ληξιπρόθεσµα χρέη στην εφορία µε βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηµατική και περιουσιακή του κατάσταση, με το επόµενο βήµα να είναι οι αυτόµατες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασµών. Εφόσον ο κάθε οφειλέτης δεν σπεύσει να τακτοποιήσει τα χρέη του, αμέσως μετά ακολουθούν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Η ΑΑΔΕ το προσεχές διάστημα αναμένεται να εντείνει το «κυνήγι» των οφειλετών με ειδοποιητήρια, κατασχέσεις καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, μισθών συντάξεων ενοικίων κ.λπ. καθώς και με πλειστηριασμούς ακινήτων.

Πως ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να αποφύγει την κατάσχεση

Προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις όσοι χρωστούν στην Εφορία έχουν στη διάθεσή τους πέντε εναλλακτικές, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Η ένταξη των οφειλών τους σε κάποια ρύθμιση τμηματικής καταβολής, εξ αυτών που είναι διαθέσιμες. Όλα τα χρέη προς την Εφορία μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις ή εάν πρόκειται για έκτακτους φόρους και πρόστιμα σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.
  • Η υπόδειξη εντός τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά επιδόματα και παροχές. Για κάθε φυσικό πρόσωπο οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό, σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Φυσικά, τον λογαριασμό αυτόν τον δηλώνει οπωσδήποτε στην ΑΑΔΕ, η οποία, σε περίπτωση οφειλών κατάσχει ποσά, έναντι οφειλών, αλλά αφήνει υπόλοιπο 1.250 ευρώ.
  • Η καταβολή ποσών στην Εφορία ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη. Στην περίπτωση που οφειλέτης, δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, μπορεί να πληρώνει το ύψος του ποσού που έχει την δυνατότητα να καταβάλλει, έναντι του χρέους που έχει στην Εφορία. Παρότι δεν εξοφλεί ολόκληρη την οφειλή και δεν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση, η κίνηση αυτή αξιολογείται θετικά από την Εφορία και «παγώνει» τη λήψη αναγκαστικών μέτρων. Η πληρωμή γίνεται με την Ταυτότητα Οφειλής που έχει εκδοθεί για το χρέος.

Η αίτηση για μείωση του ποσού που παρακρατείται

Άλλες εναλλακτικές για την αποφυγή κατασχέσεων είναι οι εξής:

  • Η υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης εναντίον του οποίου έχει ήδη επιβληθεί το μέτρο της κατάσχεσης ποσοστού επί του τμήματος του μηνιαίου μισθού του άνω των 1.000 ευρώ έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, τη μείωση του ποσοστού του μισθού που του παρακρατείται και κατάσχεται έναντι χρεών του προς το Δημόσιο, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή.
  • Η πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολοκλήρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου ληξιπρόθεσμου χρέους ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πωλήσει ακίνητο περιουσιακό στοιχείο το οποίο κατέχει με την προϋπόθεση της παρακράτησης μέρους ή ολοκλήρου του τιμήματος που θα εισπραχθεί προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο για την ολοσχερή ή μερική αποπληρωμή του χρέους. Η Εφορία συναινεί ώστε να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, αλλά από το τίμημα θα παρακρατήσει το ποσό που αναλογεί στο χρέος.

 


enikonomia.gr