Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα, Τετάρτη, στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Κομισιόν, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα, όλων των ειδών, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα.
Στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, όπως μετέφεραν τρεις ευρωπαϊκές πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, όμως διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, την Πέμπτη.
Η πρόταση της Κομισιόν για ευρωπαϊκό εμπάργκο στον άνθρακα
Πέμπτο πακέτο κυρώσεων, που αγγίζει σταδιακά το ευαίσθητο θέμα των προμηθειών ενεργειακών προϊόντων της Μόσχας, εισηγήθηκε την Τρίτη η Κομισιόν, στη σκιά της σφαγής αμάχων στην Μπούτσα της Ουκρανίας.
Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.
Η απαγόρευση ρωσικών πλοίων και πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε βασικά προϊόντα όπως γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν.
Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς για τη Μόσχα με στόχο την υποβάθμιση βιομηχανικής ικανότητας της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται στα νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα.
Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για ειδικές νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, θαλασσινά και ποτά. Τέλος, αναφέρει ότι λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη.
«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη» συμπλήρωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Φον Ντερ Λάιεν: Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα, αλλά πρέπει να δούμε το πετρέλαιο
Οι δράστες πρέπει να πληρώσουν, επανέλαβε σήμερα, Τετάρτη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι’ αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς». Επίσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις.
«Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια.
«Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ και εγώ θα μεταφέρουμε στον πρόεδρο Ζελένσκι όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας» επισήμανε.
Διαβάστε επίσης
CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία
CNNi: H Ευρώπη αποφάσισε επιτέλους να τα βάλει με τη ρωσική ενέργεια – Μέχρι πού όμως θα τολμήσει;
cnn.gr