Economist: Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story – Τι αναφέρει για τον Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Economist που αναφέρεται στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

« Η  Ελλάδα επί κυβέρνηση Μητσοτάκη αναπτύχθηκε το 2022 με  πιο γρήγορο ρυθμό σχεδόν κατά  2 φορές από  αυτόν που είναι κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη και αναμένεται να υπερτερήσει και φέτος»  επισημαίνει το  Economist αναφερόμενο στην καταγραφή του ελληνικού success story.

Την ίδια ώρα ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στο θέμα των επενδύσεων. « Η σταθερή ροή επενδύσεων στην Ελλάδα  από το εξωτερικό, όπως από γνωστές εταιρείες,  Microsoft και Pfizer, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μια από τις ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης.  Η Ελλάδα παρήγαγε πριν από 1 χρόνο  την πρώτη της νεοφυή επιχείρηση «μονόκερο» μια αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα με την ονομασία Viva Wallet»  προστίθεται στο δημοσίευμα.  Το Economist  υπενθυμίζει την έξοδο της Ελλάδας από τους μηχανισμούς επιτήρησης που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα 12 χρόνια. « Η χώρα αναγκάστηκε να ζητήσει μια σειρά από μεγάλα πακέτα διάσωσης, τα οποία όμως αποπληρώνονται πρόωρα», σημειώνει ο συντάξεις του άρθρου.

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται με κανονικό τρόπο από τις αγορές, πληρώνοντας ένα spread (διαφορά απόδοσης) μικρότερο από 2 μονάδες σε σχέση με το γερμανικό,  δηλαδή περίπου το ίδιο με αυτό της Ιταλίας. Το 2015 το ελληνικό spread κορυφώθηκε  σχεδόν στο 10 πλάσιο  του σημερινού επιπέδου. «Κάναμε πολύ καλή δουλειά σε δύσκολους καιρούς » υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις εκλογές

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στο θέμα των εκλογών. «Για ποιο λόγο πλανώνται μαύρα σύννεφα  γύρω από τον Πρωθυπουργό; Η Ελλάδα πηγαίνει στις 21 Μαΐου στις κάλπες και με τα σημερινά νούμερα το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κερδίζει τις περισσότερες έδρες καθώς έχει σχεδόν 12 έδρες  περισσότερες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα του στερήσει την πλειοψηφία καθώς δεν έχει προφανείς εταίρους για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ένα σύστημα μπόνους, μοναδικό στην Ελλάδα και το Σαν Μαρίνο εντός της Ευρώπης θα έδινε 50 έδρες στο μεγαλύτερο κόμμα  προκειμένου να είναι πιο εύκολη  η επίτευξη πλειοψηφιών.  Ωστόσο το σύστημα αυτό έχει καταργηθεί» υπενθυμίζει το δημοσίευμα .

Ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο μεγάλα προβλήματα  που έχουν πλήξει την  κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Για το πρώτο ο Economist αναφέρει πως  «μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν ανεπιτυχώς  ήταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί ότι υπήρξαν καταχρήσεις αλλά αρνείται ότι γνώριζε  κάτι γι’ αυτές παρόλο που αυτά  συνέβησαν επί των ημερών του.  Πολλοί Έλληνες θεωρούν ύποπτο το σκάνδαλο  που ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι καθώς ο ίδιος ο ανιψιός του που διετέλεσε προσωπάρχης του, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση».

Ενώ αναφορικά με τη  σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη το άρθρο σημειώνει  πως «η Ελλάδα  όχι μόνο πένθησε αλλά και εξέφρασε και την οργή της για αυτό, διότι αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις  διαδικασίες  αλλά και για  τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που συνέβαλαν στην καταστροφή.  Παρόλο  που  εδώ και 10ετίες οι σιδηρόδρομοι της Ελλάδας ήταν παραμελημένοι, το δυστύχημα φάνηκε σε πολλούς να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη περί εκσυγχρονισμού».

Εν συνεχεία ο συντάκτης του άρθρου παραθέτει τις αντιδράσεις ενός επιχειρηματία. «Μας έδωσαν πολλές νέες εφαρμογές, αλλά στο βάθος δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Οι δημόσιες υπηρεσίες σε αυτή τη χώρα εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες όπως  ήταν πάντα» σημειώνει και προσθέτει πως ένας υψηλόβαθμος τραπεζίτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ασχολήθηκε με την επιφάνεια του κράτους και όχι με την ουσία.».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν την δέχεται αυτή την κριτική αυτή και αναφέρει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα .Για παράδειγμα την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που  έχει ιδιωτικοποιήσει, ή το ότι έγιναν για πρώτη φορά φέτος με διαγωνισμό οι προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση.  Παραδέχεται, όμως, ότι χρειάζεται μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του. Το δυστύχημα με το τρένο σηματοδοτεί την υποχρέωσή του να κάνει περισσότερα, λέει», συμπληρώνει ο συντάκτης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις  εκλογές της 21ης Μαΐου.  «Αυτό που σήμερα  είναι σχεδόν βέβαιο είναι πως κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία μετά τις επόμενες εκλογές και πως η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διορίσει έναν υπηρεσιακό Πρωθυπουργό ( ενδεχομένως έναν ανώτερο δικαστή) μέχρι να γίνουν οι νέες εκλογές ενδεχομένως και τον Ιούλιο, οπότε και θα δοθεί η πραγματική μάχη. Σε  αυτό σημείο, θα επανεισαχθεί μια αναθεωρημένη αλλά λιγότερο γενναιόδωρη εκδοχή του συστήματος του μπόνους εδρών».

Σύμφωνα με  τις εκτιμήσεις του Economist στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου ο  κ.Μητσοτάκης «θα  χρειαστεί επιπλέον σχεδόν  το 38% των ψήφων». «Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πάρει το 34% με 35%. Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό με τον οργισμένο κ. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αυτή τη στιγμή λέει ότι το τίμημα της υποστήριξής του θα ήταν ένας άλλος ηγέτης για να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί αντ’ αυτού να προσπαθήσει να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα χρειαστούν υποστήριξη από ένα “συρφετό” άλλων αριστερών κομμάτων. “Θα ήταν ένα τρελοκομείο”, λέει ο επιχειρηματίας»  σημειώνεται στο άρθρο  και καταλήγει:

«Έτσι, μπορεί να χρειαστούν τρίτες εκλογές φέτος:  Η προοπτική αυτή θλίβει τους πάντες . Όλους, δηλαδή, εκτός από τις αγορές που παραμένουν ήρεμες. Και αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο δεύτερο μισό της θητείας του κ. Τσίπρα  αλλά  και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

 

 

 

 

 


enikonomia.gr