#1 ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΟΠΤΙΚΗ
«Δεν θα συνέλθω ποτέ»
Όταν αντιμετωπίζουμε πόνο, απογοήτευση ή άγχος, συχνά εγκλωβιζόμαστε και νιώθουμε πως τα αρνητικά μας συναισθήματα θα κρατήσουν για πάντα. Η σκέψη αυτή από μόνη της είναι ικανή να αυξήσει τη σοβαρότητά τους.
Το κουμπί της επαναφοράς μας
Η ελπίδα σε αυτήν τη φάση είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε. Το να δούμε τα πράγματα από μια νέα οπτική θα μας βοηθήσει να απομακρυνθούμε από μια περιοριστική νοοτροπία όπως η παραπάνω, που μας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.
Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμή μας, ακόμα και τις πιο «σκοτεινές» στιγμές. Ό,τι θα λέγαμε στον καλύτερό μας φίλο σε αντίστοιχη περίπτωση ας το πούμε τώρα στον εαυτό μας. Για παράδειγμα: «Ξέρω ότι νιώθω πως η θλίψη μου δεν θα περάσει. Ξέρω ακόμα ότι λογικά αυτό δεν ισχύει. Έχω αντιμετωπίσει δυσκολίες στο παρελθόν και τα κατάφερα. Έτσι, θα ξεπεράσω και αυτό».
«Σιγά, δεν έγινε και τίποτα»
Στο άλλο άκρο της μεγέθυνσης των συναισθημάτων είναι η άρνηση ή η απόκρυψή τους. Η ανάγκη μας να δείχνουμε άτρωτοι και αισιόδοξοι.
Το κουμπί της επαναφοράς μας
Αξίζει να θυμόμαστε πως τα συναισθήματα δεν φεύγουν αν τα αγνοήσουμε. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τα βιώσει. Επειδή μια εμπειρία είναι δύσκολη, δεν σημαίνει ότι είναι και κακή.
Η εξέλιξη και η ευκολία, άλλωστε, συνήθως δεν πάνε μαζί. Μπορούμε να κλάψουμε, να θυμώσουμε, να απελπιστούμε. Όλα τα συναισθήματα είναι θεμιτά και χρειάζονται από πλευράς μας το χώρο και το χρόνο τους. Αυτός είναι και ένας πρακτικός τρόπος ώστε να μην κολλάμε σε αυτά και να μην τα αφήνουμε να μας ελέγχουν.
«Υπάρχουν και χειρότερα»
Πολλές φορές παρατηρούμε πως άλλα άτομα περνούν πιο δύσκολα από εμάς. Και φανταζόμαστε πως στη θέση τους δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε. Και είναι αλήθεια, δεν ξέρουμε πώς θα ήταν αν είχαμε βιώσει τις δικές τους εμπειρίες. Αλλά επίσης δεν ξέρουμε πώς θα ένιωθαν ή πώς θα αντιδρούσαν εκείνοι στη δική μας θέση.
Το κουμπί της επαναφοράς μας
Τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος από εμάς είχε τις πιο επώδυνες εμπειρίες ζωής. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και τα συναισθήματά μας σχετικά. Δεν μπορούμε να κρίνουμε ή να προσδιορίσουμε τα συναισθήματα που κάποιος «πρέπει» να έχει με βάση το τι έχει συμβεί. Τα πράγματα μπορεί πάντα να είναι χειρότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι μας συμβαίνει τώρα δεν είναι κακό ή δεν πονάει ούτε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε άσχημα και να ζητάμε βοήθεια.
#2 ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ
Αναζητάμε μικρές καθημερινές στιγμές ευχαρίστησης και χαλάρωσης:
Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να αδειάσουμε το νου μας
Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση και διαχείριση της συναισθηματικής μας κατάστασης, ανεξάρτητα από την ένταση των γεγονότων που βιώνουμε.
Κάνουμε μια μίνι προπόνηση
Οι επιστήμονες παλαιότερα πίστευαν ότι η καλή διάθεση μετά την άσκηση οφείλεται αποκλειστικά στις ενδορφίνες, τις γνωστές «ορμόνες της ευτυχίας», οι οποίες λειτουργούν καταπραϋντικά, ανακουφίζοντάς μας ακόμα και από τον πόνο. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, ανακάλυψαν ένα πιο σύνθετο «κοκτέιλ» και άλλων βασικών χημικών ουσιών που ενισχύουν την ευημερία και την ψυχική μας υγεία.
Παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή
Πρόκειται για μια τεχνική χαλάρωσης που έχει περιγραφεί από τους επιστήμονες ως μια αποτελεσματική ένωση σώματος – νου για την αντιμετώπιση του στρες και των ψυχοσωματικών καταστάσεων όπως οι διαταραχές πανικού. Απλά καθόμαστε αναπαυτικά, κλείνουμε τα μάτια μας και εισπνέουμε αργά από τη μύτη, αφήνοντας την κοιλιά μας να επεκταθεί καθώς οι πνεύμονές μας γεμίζουν με αέρα. Εκπνέουμε αργά με ελεγχόμενο τρόπο είτε από τη μύτη είτε από το στόμα και επαναλαμβάνουμε.
Ανοίγουμε να μπει φως
Το να τραβήξουμε τις κουρτίνες το πρωί και να εκτεθούμε για λίγο στον ήλιο μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη είναι εξαιρετικό για την ψυχική μας υγεία.
Αποτυπώνουμε τις σκέψεις μας στο χαρτί
Το journaling όχι μόνο μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε το μυαλό μας, αλλά μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερο ύπνο, ισχυρότερο ανοσοποιητικό, περισσότερη αυτοπεποίθηση και υψηλότερο IQ.
Βγαίνουμε μια βόλτα στη φύση
Όσοι ζούμε στις πόλεις και εργαζόμαστε σε γραφεία χάνουμε πολλές στιγμές από την επαφή μας με τη φύση. Ειδικά αν δεν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο πάρκο, η ανάσα που θα μας έδινε λίγο πράσινο όλο και απομακρύνεται. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να επιδιώκουμε με κάθε τρόπο την επαφή μας με το περιβάλλον, γιατί ωφελεί πολλαπλά την ψυχική μας υγεία και ιδιαίτερα το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και τους ανθρώπους.
#3 ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΗ ΖΩΗ ΝΑ ΚΥΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ
Εκείνο που μας διαμορφώνει δεν είναι τα ίδια τα προβλήματα αλλά η στάση μας απέναντι σε αυτά.
Όσο δύσκολες κι αν είναι οι περιστάσεις, δεν πρέπει να τις αφήνουμε να καθορίσουν το ποιοι είμαστε, να γίνουν με άλλα λόγια η ταυτότητά μας. Δεν είμαστε οι αντιξοότητές μας, το αντίγραφο του τραπεζικού μας λογαριασμού, το χαρτί του διαζυγίου μας… Όλα αυτά είναι εξωτερικές καταστάσεις και εμπειρίες. Οι ταμπέλες στον εαυτό μας και η σκληρή κριτική δεν βοηθούν.
Ομοίως, αφήνουμε στην άκρη την ανάγκη για έλεγχο. Μερικές φορές, το να αποδεχόμαστε, να αφήνουμε τη ζωή απλά να κυλά και να ασχολούμαστε με άλλα πράγματα, εκτός του θέματος που μας απασχολεί, συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας.
#4 ΑΝΟΙΓΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΟΙΓΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ
Το βάρος που μοιράζεται είναι μισό βάρος… Μελέτη του πανεπιστημίου Harvard έδειξε ότι τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις ήταν πιο ανθεκτικά όταν οι πιέσεις της ζωής αυξάνονταν. Είναι στην ανθρώπινη φύση, όταν περνάμε μια δύσκολη στιγμή, να φοράμε μια μάσκα ή να απομονωνόμαστε από εκείνους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Δεν πρέπει όμως να φοβόμαστε να μοιραστούμε την αλήθεια με τα κοντινά μας άτομα. Οι άνθρωποι συνδεόμαστε πολύ πιο βαθιά μέσω της ευαλωτότητας και των αγώνων μας, παρά μέσω των επιτυχιών μας. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας να ζητάμε υποστήριξη. Αντίθετα, είναι ένδειξη θάρρους που θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να κάνουμε βήματα μπροστά.
#5 ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΣΩΣΤΑ
Ο σύντομος ύπνος οδηγεί σε σύντομη ζωή, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας μετά από συνεχείς μέρες κακού ύπνου, θα διαπιστώσουμε ότι αισθανόμαστε κουρασμένοι, μη λειτουργικοί και ανήσυχοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας υπολειτουργεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ένας ποιοτικός και επαρκής νυχτερινός ύπνος, επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας σε όλες τις ηλικίες και να καταπολεμήσει το στρες με όνειρα, όπως έχουν επιβεβαιώσει ουκ ολίγες μελέτες. Φροντίζουμε λοιπόν να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, διαμορφώνουμε την κρεβατοκάμαρά μας αναλόγως, κλείνουμε τις συσκευές και απλά αφηνόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα.
Ως προς τη διατροφή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μας κάνουν πιο ανθεκτικούς, αλλά η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο και τη διάθεσή μας, μειώνει την ενέργειά μας και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Μια υγιεινή διατροφή, από την άλλη πλευρά, περιορισμένη σε ζάχαρη και πλούσια σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες θα μας προσφέρει την απαραίτητη εστίαση για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις.
#6 ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Το πρωί…
Κάνουμε stretching. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσουμε την ημέρα μας και όχι μόνο επειδή μας βοηθά να ξεπιαστούμε από τον ύπνο. Συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος και της στάσης του σώματος και μας δίνει την ευκαιρία να αποβάλουμε την ένταση από το σώμα και το μυαλό μας. Κάνουμε μερικές ήπιες ασκήσεις stretching ή δοκιμάζουμε ένα σύντομο πρόγραμμα πρωινής γιόγκα.
Πίνουμε νερό. Το πρώτο φλιτζάνι καφέ αποτελεί για πολλούς κίνητρο για να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζουμε πρώτα για την ενυδάτωσή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το νερό χαρακτηρίζεται πηγή ζωής, αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό μετά το οξυγόνο.
Θέτουμε τους στόχους της ημέρας. Τι θέλουμε να πετύχουμε σήμερα; Οι στόχοι είναι σαν το GPS για τη μέρα μας. Μας κρατούν συγκεντρωμένους και ήρεμους.
Το βράδυ…
Αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά. Κι αυτό γιατί υπερφορτώνουν το πεπτικό σύστημα, γεγονός που επηρεάζει το πόσο καλά κοιμόμαστε. Ολοκληρώνουμε το κυρίως γεύμα μας τουλάχιστον δύο ώρες προτού ξαπλώσουμε, κι αν θελήσουμε αργότερα να τσιμπήσουμε κάτι, επιλέγουμε ένα ελαφρύ σνακ.
Αποσυνδεόμαστε. Αφήνουμε στην άκρη κάθε εργασία, έντονες συζητήσεις ή περίπλοκες αποφάσεις δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Χρειάζεται χρόνος για να απενεργοποιήσουμε το «θόρυβο» της ημέρας. Αν έχουμε ακόμη πολλά στο μυαλό μας, τα σημειώνουμε σε ένα χαρτί και προσπαθούμε να μην τα σκεφτόμαστε. Στη συνέχεια, κάνουμε μια δραστηριότητα που μας ηρεμεί, π.χ. απολαμβάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, διαβάζουμε ένα βιβλίο που μας ενδιαφέρει, ακούμε χαλαρή μουσική κ.λπ.
Δοκιμάζουμε την οπτικοποίηση για να δημιουργήσουμε ξεκούραστες εικόνες στο μυαλό μας και να αποσπάσουμε την προσοχή μας από οποιεσδήποτε ανησυχίες εισχωρούν στις σκέψεις μας όταν πέφτουμε στο κρεβάτι. Μπορούμε να φανταστούμε μια ήσυχη παραλία, ένα ηλιόλουστο δάσος, μια αιώρα κάτω από τα αστέρια… Φανταζόμαστε αυτό το τοπίο με ζωηρές λεπτομέρειες, αναπνέοντας ήρεμα.
#7 ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ
Η καλοσύνη και η θετικότητα επηρεάζουν την ευημερία μας και τις ζωές των γύρω μας. Η καλοσύνη δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει δώρα ή χρήματα. Απλά χαμογελάμε στους γύρω μας και αυτό προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω θετικές αλληλεπιδράσεις. Σύμφωνα με έρευνες, το χαμόγελο μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ευεργετικού αντίκτυπου στη φυσιολογία μας κατά τη διάρκεια του έντονου στρες. Η ωκυτοκίνη είναι η χημική ουσία που μειώνει το άγχος και είναι υπεύθυνη για τα θετικά αποτελέσματα. Απελευθερώνεται στον εγκέφαλό μας όταν προσφέρουμε ή δεχόμαστε καλοσύνη. Η ευγένεια έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Βάζοντας λοιπόν την καλοσύνη στην καθημερινότητά μας, θα νιώσουμε πιο ανάλαφροι, πιο συνδεδεμένοι και πιο ικανοποιημένοι με την ίδια τη ζωή και τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματά της.
vita.gr