Δύο μαγικοί, μα τόσο διαφορετικοί καταρράκτες στη χώρα των εκπλήξεων (βίντεο)

Στη νότια Περιφέρεια της Ισλανδίας, βρίσκονται δύο από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ο ένας εκ των δύο, στατιστικά, θεωρείται ο δεύτερος πιο γνωστός καταρράκτης ολόκληρης της χώρας, η οποία δεν έχει λάβει τυχαία την ονομασία “γη των καταρρακτών”.
Ο Seljalandsfoss, βρίσκεται στη λίστα των 10 πιο φωτογραφημένων καταρρακτών ολόκληρης της χώρας και βρίσκεται σε ένα απέραντο λιβάδι, κατάλευκο στη δική μας περίπτωση λόγω εποχής, καταπράσινο σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, από όπου και πέφτει από ύψος 61 μέτρων (197 ποδιών), ενώ αποτελεί μέρος του ποταμού Seljalands, που πηγάζει στον παγετώνα του ηφαιστείου Eyjafjallajökull.
Όμως το πιο μαγικό σημείο του καταρράκτη είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά του εκ των έσω, και αυτό γιατί πίσω από τη βάση του καταρράκτη βρίσκεται μια μικρή σπηλιά που μπορεί ο επισκέπτης να προσεγγίσει, με αρκετή βεβαίως προσοχή, λόγο της ολισθηρότητας από τα τρεχούμενα νερά.
Πρόκειται για μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο. Το μονοπάτι, αν και στενό, είναι εύκολα προσβάσιμο και από τις δύο άκρες του καταρράκτη, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πάγος δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του. Η “τρισδιάστατη” αυτή εμπειρία παραπέμπει σε εικόνες παραμυθιού, με μοναδικά συναισθήματα, γεμάτα μυστήριο και περιπέτεια.
Όμως, αν ο Seljalandsfoss προσφέρει μια τόσο δυνατή εμπειρία, ένας ακόμα καταρράκτης, άσημος για τα δεδομένα της χώρας, συμπληρώνει τον πρώτο καταρράκτη, με ακόμα ομορφότερες και άκρως εντυπωσιακές εικόνες.
Τοποθετείται μερικά μέτρα μακρύτερα από τον Seljalandsfoss, στο ίδιο λιβάδι, μα δεν είναι ευδιάκριτος με την πρώτη ματιά. Ονομάζεται Gljufrabui και χάνεται μέσα σε έναν βράχο, χωρίς να επιδεικνύει τη δική του μαγεία. Όμως ακόμα και αν η φύση δεν του χάρισε την ορατότητα που του αρμόζει, ο άνθρωπος βρήκε τον τρόπο να κλέψει λίγη από τη μαγεία του, με τον πιο υπέροχο τρόπο.
Το μικρό άνοιγμα στο βράχο που σαν πολύτιμο φυλακτό κρατά κρυμμένο μα και προστατεύει τον Gljufrabui, αποτελεί ταυτόχρονα και το μυστικό πέρασμα σε αυτόν. Περπατήστε λοιπόν μέσα από το ίδιο το ποτάμι, όποια εποχή του χρόνου και αν βρεθείτε, και εισέλθετε στο εσωτερικό μιας μαγικής και άκρως ιδιωτικής σπηλιάς.
Γιατί, ναι, είναι το ίδιο εντυπωσιακός, το ίδιο όμορφος, το ίδιο μαγικός, το ίδιο απολαυστικός, μα με μια διαφορετικότητα από τον Seljalandsfoss που κάνει αισθητή τη διαφορά τους.
Προέρχεται από τον ποταμό Gljúfurá και πέφτει από ύψος 40 μέτρων (131 ποδιών), ερχόμενος από τους καταπράσινους λόφους των βουνών Eyjafjöll. Μοναδικό θέαμα, με τα νερά του να πέφτουν από ψηλά εντός της μικρής σπηλιάς που τον προστατεύει σαν πολύτιμο πετράδι. Και αν ο πάγος κάνει την εμφάνισή του, οι υπέροχοι κρυσταλλωμένοι σταλακτίτες του μοιάζουν να πέφτουν πραγματικά από τον ουρανό.
Το ποιος καταρράκτης τελικά θα κλέψει την παράσταση, είναι προσωπικό θέμα, αλλά μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στην Ισλανδία, “τη γη των καταρρακτών”… Το μόνο βέβαια που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο κάθε ένας από αυτούς είναι απλά μοναδικός!!!

Δελιτε το βίντεο απο το κανάλι travelinspiration


Πηγή