Ενώ αναμένονται οι Υπουργικές Αποφάσεις για τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τον αντίκτυπό του στο clawback, ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.) πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή (17/06/2022), ημερίδα με θέμα «Συνέπειες του clawback: Μύθοι και αλήθειες για τις επιστροφές».
Ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, αναφέρθηκε σε διαδεδομένους «μύθους» γύρω από τη φαρμακοβιομηχανία και το clawback, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να δικαιολογήσουν την ισχύ του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών, το οποίο κλείνει μία δεκαετία μετά τη νομοθέτησή του ως έκτακτο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ επισήμανε την ανεπάρκεια της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και την ανάγκη σταδιακής ενίσχυσής της. Επίσης, τόνισε ότι η ισχύς του clawback δεν θα πρέπει να πάρει νέα παράταση για μετά το 2025.
Ειδικότερα, ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια που εφαρμόζεται φορτώνοντας μη βιώσιμα βάρη τις φαρμακευτικές εταιρείες, πολλοί μύθοι χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί η διαιώνισή του. Γιατί είναι ένα μέτρο, που μέχρι και η τρόικα παραδέχτηκε ότι πλέον εγείρει ηθικούς και επιχειρηματικούς κινδύνους. Αλήθεια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά χαρακτηρίζουν το clawback άδικο και απαράδεκτο. Όπως είναι επίσης αλήθεια ότι καμία δεν τόλμησε να το καταργήσει.
Αλήθεια είναι ότι η φαρμακοβιομηχανία προσφέρει ένα στα τρία φάρμακα δωρεάν λόγω των υπέρογκων εκπτώσεων και επιστροφών και ότι καλύπτει μέχρι σήμερα το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών. Αλήθεια είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μια δεύτερη φαρμακευτική δαπάνη, δίπλα στη δημόσια, γεγονός που επανάπαυσε την Πολιτεία να μην “τρέξει” αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τον έλεγχο στη συνταγογράφηση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τα μητρώα ασθενών.
Από την άλλη, διαδεδομένος μύθος είναι ότι η φαρμακοβιομηχανία με τα τεράστια υπερκέρδη δεν επηρεάζεται από το clawback. Πώς μπορεί όμως να επιβιώσει μια επιχείρηση, όταν φόροι, υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές φτάνουν στο 70% του τζίρου της, στην περίπτωση των ελληνικών εταιρειών; Πώς θα συνεχίσει να επενδύει και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας και το ύψος των μισθών;
Μύθος είναι ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο υψηλές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν ίσχυε αυτό, πώς εξηγείται το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών ή της υποκατάστασης, που εκεί όντως έχουμε πρωτιά; Μύθος είναι ότι για την υπερσυνταγογράφηση ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία, όταν εδώ και χρόνια ζητάει ελέγχους και μητρώα ασθενών. Και τέλος, μύθος είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, ενώ έχει γίνει σαφές ότι δεν επαρκεί και απαιτείται σταδιακή ενίσχυσή της. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Εύχομαι με τη σημερινή συζήτηση να συμβάλλουμε στην επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος που ταλανίζει τον κλάδο. Και ελπίζουμε ότι δεν θα αποδειχθεί μύθος η κατάργηση του clawback το 2025» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.
cnn.gr