Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και μίας άλλης Ρωσίδας αξιωματούχου, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Αρχικά υπήρξε πολύ μεγάλη κινητικότητα και τόσο ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τόσο υπουργός Άμυνας, όσο και ο επικεφαλής των αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων τηλεφώνησαν αντιστοίχως στους Ουκρανούς ομολόγους τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «καλωσόρισε» το ένταλμα σύλληψης και έκανε λόγο για «δικαιολογημένη απόφαση» που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ δεν μάσησε τα λόγια του λέγοντας πως πιστευει ξεκάθαρα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του Δικαστηρίου, καθώς 123 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναγνωρίζουν την κυριότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και αυτό είναι ένα ζήτημα στις ΗΠΑ.

Επομένως επαφίεται στις ίδιες τις κυβερνήσεις εάν θα τον συλλάβουν.

Ο Πούτιν επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες να παρευρεθεί σε κάποια Σύνοδο Κορυφής και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για την Ινδία, χώρα η οποία επίσης δεν αναγνωρίζει την κυριότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και ο πρόεδρος της Ρωσίας διατηρεί καλές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ εκτός από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν έχουν υπογράψει και τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.

Νίκος Δένδιας: Κατέθεσε την ελληνική υποψηφιότητα για το συμβούλιο ασφάλειας του ΟΗΕ

Με την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στον ΟΗΕ ήθελε να εγκαινιάσει και επίσημα την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μία μη μόνιμη θέση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα  όλα τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, την Ανατολική  Μεσόγειο, την Ουκρανία και το Κυπριακό.

Βραβεύτηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για το «Maestro» στη Νέα Υόρκη

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα του Β’ κύκλου της αγαπημένης δραματικής σειράς του MEGA, «Μaestro», ο δημιουργός της, Χριστόφορος Παπακαλιάτης βρέθηκε στην Αμερική για να παρουσιάσει τη σειρά στην ελληνική ομογένεια.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός μοιράστηκε τον τρόπο με τον οποίο έκανε την έρευνα για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και κοινωνικών μεταβολών στην ελληνική κοινωνία, τα οποία πραγματεύεται η επιτυχημένη σειρά «Maestro», η οποία από χθες Παρασκευή 17 Μαρτίου είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο μέσω του NEΤFLIX.


Πηγή